Debatt

Att föda barn är inte mitt intresse, Åkesson

Annika Strandhäll: Efter valet riskerar SD:s kvinnofientliga politik att bli verklighet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Om Jimmie Åkesson fick bestämma skulle vår abortlag vara hårdare än Rumäniens, Tjeckiens och Bulgariens, skriver Annika Strandhäll.
Om Jimmie Åkesson fick bestämma skulle vår abortlag vara hårdare än Rumäniens, Tjeckiens och Bulgariens, skriver Annika Strandhäll.

DEBATT

DEBATT. Häromdagen frågades Jimmie Åkesson ut i P1 morgon. Han sa då att det finns skillnader i den ”nedärvda essensen” mellan kvinnor och män. Han menade också att vi har olika intressen, eftersom kvinnor föder barn.

Jag är kvinna och har fött barn två gånger. Lika lite som barnafödande är ett intresse för min sambo, lika lite är det ett intresse för mig. Det är lätt att skämta bort det som Jimmie Åkesson säger i intervjun, men det sätter fingret på något väldigt viktigt – Sverigedemokraternas kvinnosyn. Efter valet riskerar deras kvinnofientliga politik att bli verklighet. Det är allvar nu.

För är det något vi kan vara säkra på, så är det att SD vill tillbaka till 50-talets kvinnosyn, oavsett hur många kvinnor de har på sina valaffischer. Om SD får bestämma ska kvinnor bidra genom att föda barn och stå vid spisen. De vill återinföra och bygga ut vårdnadsbidraget, som inte är något annat än en kvinnofälla. Samtidigt vill de backa sig in i framtiden genom att göra föräldraförsäkringen mindre jämställd.

Det kommer att slå mot kvinnors löne- och karriärsutveckling, barns rätt till båda sina föräldrar, och leda till mer ojämställda pensioner.

Som om detta inte vore nog går SD till val på att sänka gränsen för abort till 12 veckor. Det är en kraftig begränsning som skulle innebära att många ofrivilligt gravida tvingas fullfölja en oönskad graviditet. Det är sex kvinnor om dagen som SD därmed vill förvägra abort.

Om Jimmie Åkesson fick bestämma skulle vår abortlag därmed vara hårdare än Rumäniens, Tjeckiens och Bulgariens. Sverige skulle gå mot att bli ett av de mest konservativa länderna i Europa när det gäller kvinnors rättigheter.

Dessutom driver SD att barnmorskor ska ha rätt att vägra medverka vid abort. Detta skulle begränsa tillgängligheten till abort och leda till att ofrivilligt gravida inte får den vård de har rätt till. Det stöds inte heller av professionella eller fackliga organisationer.

Mitt och Socialdemokraternas besked här är tydligt: kvinnors rätt till sin kropp och till en god vård måste stå i centrum. Abort är en naturlig del av hälso- och sjukvården och ska självklart utföras av berörda medarbetare i vården.

SD har också varit kritiska till att ungdomar ska få kunskap om sin kropp och sexualitet. I Uppsala län röstade SD mot mer pengar för sexualupplysning till unga och i riksdagen motionerat om inskränkt sexualundervisning.

Sverige ska vara ett land som står upp för kvinnor, jämställdhet och aborträtten - i Sverige och i världen. Jag vill att kvinnor i Sverige ska känna att de får stöd i svåra situationer, har rätten att bestämma över sina egna kroppar, och har samma fri- och rättigheter som männen runt omkring sig.  

Kampen för kvinnors rättigheter har nästan alltid gått framåt, inte spikrakt men långsamt och efter många kvinnor och mäns slit. Efter höstens val riskerar vi att backa tillbaka flera decennier.

För Sverige är det på allvar nu. Till skillnad från de borgerliga partierna har socialdemokrater lämnat ett glasklart besked till väljarna: vi kommer aldrig samarbeta med eller göra oss beroende av de krafter som vill begränsa kvinnors rättigheter. Till skillnad från Jimmie Åkesson vill jag fortsätta kampen för att män och kvinnor ska ha samma rättigheter och möjligheten att forma sina egna liv.

Så bygger vi ett tryggare Sverige, och ett starkare samhälle.


Annika Strandhäll, socialminister


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

DEBATT. Vi vill förändra synen på svensk jämställdhet

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Valet i Sverige

Jämställdhet

Abort

Förlossningsvården

Annika Strandhäll

Sverigedemokraterna