Debatt

– Vi måste lita på tjejerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Frilansskribenten Elin Grelsson: Nätsex är förhållandevis säkert och bra

Färska siffror visar att både unga tjejer och killar blir alltmer aktiva sexuellt på Internet.

Trots att männen fortfarande är i majoritet är det tjejernas deltagande som utmålas som chockerande och problematiskt.

Vi litar fortfarande inte på att unga kvinnor kan ta ansvar över sin egen sexualitet.

Enligt Ungdomsstyrelsens rapport, som läggs fram till regeringen i dag, har 35 procent av tjejerna och 88 procent av killarna i åldrarna 18 till 24 år som vana att konsumera porr på nätet. Vidare deltar många i internetcommunities med inriktning mot sex, där ungefär en fjärdedel är tjejer.

Det finns fortfarande en skevhet i siffrorna. En statistik som visar att fler killar är sexuellt aktiva på nätet. Men också att siffrorna börjar jämnas ut.

I dag publicerar flera tidningar artiklar med en underton av sensationslystenhet om en ung kvinna som har sex via webcam med främmande män. De 88 procent av männen i åldersspannet som regelbundet porrsurfar eller alla de män som söker sexkontakter via communities gör inga rubriker. I stället är det de unga tjejerna som, som alltid, är bekymmersamt.

De reaktioner som har uppkommit efter Ungdomsstyrelsens rapport hittills vittnar om en blandning av oro och sensation. Att unga kvinnor själva tar ansvar för sin sexualitet och väljer fritt bland porrsajter, sexcommunities, nätkontakter eller lägger upp nakenbilder på sig själva illustreras som såväl chockerande som oroväckande.

De intervjuer med unga tjejer som har sex via webcam och poserar nakna, som jag läser, säger någonting helt annat. Det handlar om ungdomar som är uppvuxna med internet och lärt sig att hantera det. De tar ansvar för sin egen sexualitet, de vet vilka risker som finns och de utforskar sex hemma, utan risk för övergrepp eller sjukdomar, där de själva bestämmer villkoren. Även i de fall där poserande och webcamsex sker mot betalning verkar det som om de här unga tjejerna vet vad de håller på med.

Så vari ligger problemet?

En oroad vuxenvärld, utan samma internetvana och koll som unga människor. Som inte litar på ungdomarnas förmåga att ta ansvar på nätet, även om det i det här fallet handlar om unga vuxna i åldrarna 18 till 24 år.

En syn på kvinnlig sexualitet. Där kvinnors inträde på en sexuell marknad, med samma nyfikenhet och vilja att utforska som män, genast målas upp som någonting problematiskt. Där det förutsätts att unga kvinnor inte besitter samma naturliga lust att konsumera porr eller sexchatta som männen gör. Där man lätt målar upp en offerproblematik i stället för att se kvinnors sexkonsumtion på nätet som någonting grundat på fri vilja.

Till er som oroar er över de unga kvinnorna och deras sexvanor på nätet vill jag säga följande:

Lita på tjejerna. De vet vad de gör. Låt dem utforska och sätta sina egna gränser och ha tilltro till deras förmåga att göra det. Se en ökad aktiv sexualitet som någonting positivt och inse att en ökad deltagarkultur kring sex och porr på nätet är en utveckling som inte går att stoppa.

Våga i stället lita på att ungdomar vet vad de gör och att tjejerna gör detta av lust och fri vilja.

Sex på nätet är ett förhållandevis säkert och bra sätt att ha sex på. Det leder inte till några sjukdomar eller liknande komplikationer och det räcker med att trycka på avstängningsknappen när man inte längre vill vara med. Det sker i trygghet i ens eget hem.

Internetsex är fortfarande ojämlikt och mansdominerat. Lita på att tjejerna kan förändra den statistiken och göra det på sina egna villkor, i stället för att förfasas över den.

Elin Grelsson

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Jämställdhet

ÄMNEN I ARTIKELN

Jämställdhet