ÅSIKT

Vem skyddar ungdomarna från ligorna?

DEBATT

Nuri Kino: Om jag var 15 år i dag skulle jag planera det smartaste värdetransportrånet

1 av 2

Som ung man sökte jag ständigt spänning och intelligent stimulans. Det förstod fritidsledarna på fritidsgården i stadsdelen Geneta i Södertälje. De underhöll och utvecklade mig och gav mig en framtid utan kriminalitet. Bland annat hjälpte de mig att initiera en skolstrejk.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När jag växte upp fanns det mekanismer som inlemmade tonåringar i samhället – allt sådant är borta nu. Om det i början av 1980-talet sett ut som det gör nu hade jag möjligtvis blivit narkoman, värdetransportrånare eller mördare. Jag hade tur. Jag var skyddad, jag växte upp i en tid då samhället fungerade. Jag hade dessutom släktingar som stödde mig.

Sverige är ett av Europas mest segregerade länder. Med det så kallade miljonprogrammet trodde sig socialdemokraterna kunna lösa problemen. De skickade pengar till invandrartäta områden för att finansiera olika projekt som skulle stoppa den negativa utvecklingen. Men i många fall var projektens egentliga mening att omvandla medlen till löner för personer som säkrade röster till socialdemokratin.

Nu är det de andra som styr och självklart försöker de också befästa sina positioner i invandrartäta områden. Den nya regimen saknar dessutom förankring och kunskap bland gräsrötterna. I skolan döms barnen ut med hjälp av betyg redan i trean. Tendensen är allt högre krav.

Fredagen den 3 augusti rapporterade Radio Stockholm att just i Södertälje har anmälningarna om narkotikamissbruk tredubblats under en tolvmånadersperiod. Narkotikatillslagen har ökat markant i Södertälje efter att polisen där inlett en medveten satsning mot narkotikabrott. Men enligt polisen beror ökningen inte bara på satsningen, utan även på att mängden narkotika har ökat.
Ju större summa, ju bättre planerat och ju längre rånarna kan vara på flykt, desto större idoler blir de för många unga

Jag har under sommaren varit på genomresa i Sverige och vågar säga att motsättningarna mellan samhälle, eller ”snutar” som många unga människor säger, och ungdomar på många håll i vårt land kommer att öka. Numera är värdetransportrånare idoler för många. Ju större summa, ju bättre planerat och ju längre rånarna kan vara på flykt, desto större idoler blir de för många unga.

När jag växte upp skulle man se upp till etniska svenskar. De fuskade inte, de stod för ärlighet. I dag är det tvärtom. Riksdagsledamöter fuskar, statsråd tar sig rätten att låta bli att betala obligatoriska avgifter, offentliga personer mutar och mutas. Korruptionen har kanske alltid funnits, men nu avslöjas den ena härvan efter den andra, och det är nästan uteslutande etniska svenska män som står för tjuveriet. Som om det inte vore nog visar sig vissa polismän vara korrumperade. ”Varför ska jag följa lagen när ingen annan gör det?” heter det numera.

Samtidigt rapporterar nyhetsredaktionerna att ekonomin aldrig varit bättre. Det går bra för Sverige! Men så är det inte för alla. Klyftan ökar och de rika blir rikare, de fattiga fattigare.

För några veckor sedan körde jag genom Geneta. Jag vevade ner rutan för att röka. ”Pang. Pang. Pang.” Jag stannade bilen och sprang mot ljudet. Hade någon blivit skjuten eller var det barn som lekte med fyrverkerier? Någon hade inte bara blivit skjuten. Någon hade blivit dödad: Sigge.

Sigge var en känd ortsbo, alla hade känt honom för hans vänlighet, hövlighet ? tills han i 15-årsåldern sattes i ett hvb (hem för vård och boende). Därifrån kom han hem som narkoman. Utanför det daghem där jag hämtat båda mina småbröder och senare mina syskonbarn hade Sigge skjutits till döds. Den unge mannen som dödat honom skrek: ”Vad har jag gjort?”

Tre unga män är häktade för mordet. Jag känner föräldrarna till två av dem. Bra familjer som har gjort allt för att skydda sina barn, men inte lyckats. Kriminella ligor har etablerat sig i Södertälje och blivit de nya fritidsledarna. Beatrice Asks lösning är att anställa 20 000 nya poliser för att skydda resten av Sverige från ligorna. Men vem skyddar ungdomarna?

Reinfeldt, första anhalten på din Eriksgata var Ronnaskolan i Södertälje ? Och?

Dagens debattör

Om det i början av 1980-talet sett ut som det gör nu i Södertälje hade jag kunnat bli narkoman, värdetransportrånare eller mördare, skriver Nuri Kino. Nu saknas allt sådant som lotsar ungdomarna in i samhället, segregationen och utslagningen ökar liksom narkotikamissbruk och annan brottslighet. Justitieministerns lösning är att anställa 20 000 nya poliser för att skydda resten av Sverige från ligorna. Men vem skyddar de unga?