Mycket mer att göra för ungas företagande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik om företagande från Esabelle Dingizian

Annie Lööf skriver om ungas vilja till företagande och att vägarna till att driva eget måste bli smidigare. Miljöpartiet instämmer. Men vi vill till skillnad från Lööf gå från ord till handling.

Vad har Lööf åstadkommit under sin tid som minister för unga entreprenörer? Vilka strukturella förändringar har hon drivit igenom? Varför har hon inte möjliggjort för fler än de arbetslösa att få starta eget-bidrag? Anser Lööf att företagande är en slags stödjande arbetsmarknadsåtgärd eller sista utvägen? Så ser nämligen inte vi på saken. 

Studier visar att unga saknar kunskap om hur man startar företag. Miljöpartiet har tagit fram förslag tillsammans med entreprenörer och aktörer som arbetar med att stötta unga.

1. Långsiktigt stöd: I dag finns många stödjande aktörer, men få inriktar sig på unga. Vi vill därför ge ett långsiktigt ekonomiskt stöd till organisationer som fokuserar på unga företagare.

2. CSN-liknande lån: Unga behöver överlevnadspengar. En ny statlig lånemöjlighet för unga under 26 år utreds. CSN-liknande lånesystem med tydliga krav.

3. Bort med avgifter: Alla nystartade enmansföretag av unga under 26 år befrias från egenavgifter under de två första åren.

4. Bidragsstöd: Starta eget-bidragets åldersgräns sänks till 20 år. Kravet på att man måste vara arbetslös för att få stödet, tas bort. Men kraven på en gedigen affärsidé kvarstår.

5. Börja tidigt: Ung Företagsamhet (UF) ska stärkas för att nå ut till fler elever.

Esabelle Dingizian (MP)

Ungdomspolitisk talesperson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN