Även a-kassan ska präglas av arbetslinjen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från Jessica Polfjärd (M) till TCO

Nya Moderaternas mål är full sysselsättning. Ett gemensamt och solidariskt ansvar för samhället tar sin utgångspunkt i att människor arbetar och bidrar. Därför har också Nya Moderaterna gått till val på att det ska löna sig att arbeta och därför är över 200 000 fler sysselsatta idag än när alliansregeringen tillträdde 2006.

I Sverige ska vi ha bra och väl fungerande försäkringar. Men dessa försäkringar måste präglas av en tydlig arbetslinje, det vill säga med starka drivkrafter och stöd för återgång till arbete, annars blir systemen ohållbara.

En höjning av taket skulle få stora negativa effekter på sysselsättningen. Sambandet mellan ökat arbetsutbud och antalet arbetstillfällen har brett stöd i forskningen, om detta har bland annat företrädare för IFAU skrivit.

Låt oss dessutom komma ihåg att a-kassan är en omställningsförsäkring. Den garanterar under en period, normalt 300 dagar, försörjningen under tiden man söker nytt jobb. Under det första halvåret 2012 var det genomsnittliga antalet ersättningsdagar per ersättningstagare cirka 60 dagar.

Nya Moderaterna ser gärna att fler människor ansluter sig till a-kassan och från den 1 januari i år har 2,2 miljoner löntagare fått lägre a-kasseavgift. För över en halv miljon sänks avgiften med 150 kronor i månaden eller mer.

Istället för att prioritera ökade kostnader som minskar drivkrafterna till arbete och utökat arbetsutbud vill vi fortsätta fokusera på en aktiv arbetsmarknadspolitik och tillväxtskapande reformer så att fler kommer i arbete.

Jessica Polfjärd (M),

ordförande i arbetsmarknadsutskottet

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Politik