ÅSIKT

Varje flicka ska få gå i skolan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Nätverket StreetGäris: Nu måste Sverige stå upp för de kidnappade skolbarnen i Nigeria

Kvinnor i Nigeria demonstrerar efter att 200 skolflickor förts bort av terrorgruppen Boko Haram. När ska Sverige sätta press på nigerianska regeringen? undrar debattörerna.

Den 15 april kidnappades hundratals skolflickor från Chibok Government secondary school i regionen Borno i Nigeria. Oskyldiga flickor, vars självklara rättighet bör vara att tryggt kunna gå till skolan och återvända hem utan att behöva utsättas för hot, våld och rädsla, har nu blivit brickor i ett stort politiskt spel.

Flickornas brott: deras dröm om en utbildning.

Boko Haram, en nigeriansk terroristorganisation har nu officiellt tagit på sig kidnappningen och bekräftat att flickorna kommer att säljas, som fruar (läs sexslavar).

Efter ett par veckor blev nyheten äntligen så pass stor att den, i alla fall via sociala medier blev viral och även nådde oss i Sverige. Ytterligare några dagar tog det dock innan media valde att uppmärksamma denna enorma tragedi i några notiser.

Men över 200 flickor är fortfarande försvunna och världen står - tyst.

Vi i nätverket StreetGäris har sedan det startades för ett år sedan haft som mål att agera och tala där andra har varit tysta. Vi vill lyfta och ta tillbaka den plats som alla kvinnor har, likvärdigt männen i samhället. Vi vet känslan av att som kvinna vara utsatt och hårt drabbad. Med den kunskapen följer ett ansvar att höja rösten och ställa krav.

Vi är dessutom många från nätverket som har mödrar som flytt ifrån konfliktdrabbade länder och vi vet hur ödet kan se ut för kvinnor runt om i världen.

Med mottot våra olikheter är vår styrka, vet vi vikten av möjligheten till organisering, att få utbilda sig och leva den dröm som varje kvinna förtjänar.

Utbildning är vägen ur fattigdom och utsatthet. Det är också en möjlighet till att utvecklas och påverka. Det öppnar dörrar till självständiga liv. Det gäller så väl här i Sverige som i Nigeria eller i USA. Dessa dörrar stängs när unga flickor kidnappas från en skola och slits från sin framtid. Utan utbildning kommer dessa tjejer fortsätta att vara en del av det politiska spel som de är idag.

Deras egen möjlighet till att förändra och ta plats är direkt kopplad till utbildning och därför spelar skolgången stor roll för hela samhällets framtid. Dessa flickor är regionens framtida mödrar och en försäkring för samhällets utveckling.

Att hundratals flickor från samma område nu kidnappas kommer att påverka generationer framåt. För utan en kommande stark generation kan korruption och terrorism fortsätta.

Det var inte längesedan Malala talade inför FN och vi berömde henne för hennes mod, kamp och engagemang för varje flickas rätt till utbildning, oavsett hudfärg eller var i världen hon än bor. Vi har i Nigeria nu över 200 stycken Malalas, som alla är i behov av vår solidaritet och vårt stöd. De över 200 kidnappade flickorna är våra systrar och deras mödrar är våra mödrar.

Vi kräver att Sverige som har stora handelsförbindelser med Nigeria agerar som modiga ledare och tar ställning för flickors rätt till en säker skolgång. Och prioriterar att ta sitt ansvar och pressa den Nigerianska regeringen, så att dessa flickor kan återvända tillbaka till sina familjer och sin skola. Deras mödrar ber just nu världen om hjälp - och vi måste agera!

Varje liv spelar roll och varje människas dröm är viktig. Våra systrar i Nigeria kidnappas, våldtas och säljs - deras brott, enligt terroristerna, är att de är flickor som går i skolan. Enligt terroristerna bör kvinnor inte utsättas för kunskap. Men flickors rätt till trygg skolgång och utbildning är en mänsklig rättighet, och en viktig faktor för att vi ska få en mer jämställd värld.

Banar Sabet

Ronak Moaf

Sara Bessa

Elina Kabir