De äldres mat är politikers ansvar – inte volontärers

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik från Miljöpartiet om äldres mat

I äldreomsorgen är svarta lådor med färdiga måltider utbredda. Att erbjuda våra gamla smaklös, uppvärmd mat visar en brist på respekt för människor, och en brist på förståelse för matens betydelse i vården.

Alliansen har fortsatt sänka skatterna så mycket att KD nu tvingas efterfråga matvolontärer till äldrevården. Vi tycker det är bättre att politikerna tar sitt ansvar.

Bra smak kräver bra råvaror. Miljöpartiet vill genomföra ett kvalitetslyft för maten i äldreomsorgen. Många äldre lider i dag av undernäring på grund av att maten inte är inbjudande. Det leder till försämrad livskvalitet och större kostnader för samhället, helt i onödan.

Vid upphandling av mat finns det utrymme att ställa krav, men det kräver kompetens. Därför är det oerhört viktigt att kommunerna får stöd. Alliansen verkar inte förstå och vill i stället lägga ned expertstödet till kommunerna, i form av Miljöstyrningsrådet, vilket nu leder till färre möjligheter att ställa krav.

God mat kräver även kunnig personal. Miljöpartiet vill att staten och kommunerna gemensamt ska finansiera utbildning, så att måltidspersonalen kan bli kockar. Mer kompetens bidrar även till minskat matsvinn och vinster för både miljö och ekonomi.

Efter att i åtta år ha försummat vården för våra äldre väljer KD att nu, under valåret, börja presentera förslag. Varför har de inte reagerat tidigare?

Vi tror det dags för KD och Alliansen att lämna över stafettpinnen, så våra äldre kan få den mat och omvårdnad de förtjänar.

Eivor Karlsson

Gröna Seniorer

Gustav Fridolin,

riksdagsledamot för Göinge, Österlen och Bjäre, språkrör (MP)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN