Reinfeldt, vi är inga lata jävlar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Monica Tanner Krantz: Folkförakt har brutit ut bland Sveriges politiker

Kränker folket. Alliansens folkförakt kränker folket. Vi anses vara bedragare som låtsas vara sjuka, spelar utbrända, lyfter bidrag och jobbar svart, skriver Monica Tanner Krantz.
Kränker folket. Alliansens folkförakt kränker folket. Vi anses vara bedragare som låtsas vara sjuka, spelar utbrända, lyfter bidrag och jobbar svart, skriver Monica Tanner Krantz.

Politikerföraktet brukar plåga Sveriges politiker, men nu öppnar de moteld. Man tar sitt avstamp i ”öga för öga, tand för tand”. Nu har folkföraktet brutit ut. Fördämningarna har brustit. Folket består av bedragare och lata jävlar. Snikna men skickliga skådespelare som lurar läkare efter läkare med fejkade sjukdomar.

Vi låtsas ha onda ryggar, trasiga lungor, förlamningar. Vi låter skära bort kroppsdelar med inbillade cancertumörer och vi spelar trötta och utbrända. Sedan sitter vi hemma i våra lyxhus betalade av Försäkringskassan och smider ränker skrockande av förtjusning över hur vi lurat staten. Sedan skuttar vi iväg på natten, helt friska och jobbar svart för att bättra på bidragen som vi håvar in.

Någon dag i veckan låtsas vi söka jobb. Ibland på Arbetsförmedlingen. Vi får massor av jobberbjudanden som vi tackar nej till. Nöjda lutar vi oss tillbaka när vi lyckats lura den dumma staten igen.

Nej alliansen, den absoluta majoriteten av det svenska folket känner inte igen sig i denna bild. Tvärtom, vi känner oss alltmer kränkta.

Vi som går till våra jobb både när vi är sjuka och friska. Alla vi som återvänder till jobbet efter operationer eller svåra sjukdomstillstånd. Alla vi som blir förtvivlade och skamsna när vi är arbetslösa och söker hundratals jobb varje vecka. Ni tar ifrån oss männi­skovärdet och kränker oss och vi representerar den absoluta majoriteten i det här landet.

Det kommer att märkas i nästa val – var så säker!

Så ska också invandrarna utsättas för kränkande behandling. De ska inte få återförenas med sina familjer. Halva familjen ska bo kvar i förföljelsen eller kriget, för då kommer de lata invandrarjävlarna börja jobba. Välkommen till verkligheten, alliansen!

Var är den svenske arbetsgivaren som anställer utlänningar utan utbildning och utan kunskaper i svenska? Vitt? Och hur lär man sig förstå ett språk och en kultur när man ligger vaken på nätterna i ångest över att ens barn går under någonstans i världen.

Jag har undervisat invandrare och flyktingar i 37 år. Under den tiden har jag mött en eller två personer som försökt lura till sig bidrag. Alla andra och jag menar verkligen varenda en, har drömt och hoppats på att få ett jobb.

För 20 år sedan lyckades de också ganska ofta, men bland de invandrarna fanns fler som var högutbildade och bättre motsvarade arbetsgivarnas krav.

Att vi i dag har många invandrare som är bidragstagare är inte deras fel utan det svenska samhällets och ytterst den svenska regeringens.

Om arbetslinjen ska fungera måste det till morötter för arbetsgivarna, kompensation för att det blir utbildningsinrättningar för outbildade människor.

Yrkeskurser måste finnas för knappt läskunniga människor utan studievana. Vuxenutbildningen måste ha fler kurser för människor som inte har grundskola. Betalad praktik med löfte om anställning. Arbetslösa invandrare mår minst lika dåligt som dito svenskar, och hur det ska bli med deras barn som inte duger på den svenska arbetsmarknaden fast de är utbildade här, törs jag inte tänka på.

Vi är många som tröttnat på att bli misstänkliggjorda eller vara oroliga för vad som händer om vi blir sjuka. Vi vill inte förödmjukas när vi är nedbrutna av sjukdom eller sorg eller när ingen vill anställa oss. Vi är villiga att betala den skatt som behövs för välfärden.

Om alliansen la ner lite krut på skattesmitarna och fifflarna kanske pengarna skulle räcka till ett anständigt försäkringssystem. Om kontrollen av alla entreprenörer gjordes seriöst skulle ännu mer pengar dyka upp som kunde bidra till anständigheten. Bygg upp ett kontrollsystem igen. En påringning när man är sjuk, kan vi alla acceptera eller ett hembesök. Men sluta plåga människor som redan har det svårt nog.

Dagens debattör:

Monica Tanner Krantz, 59 år, Stockholm.

Lärare för vuxna invandrare på komvux och Sfi.

Publisert: