ÅSIKT

”Skatteverket värsta fifflaren”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Skatteverket påstår att småföretagen skulle stå för 62 procent av Sveriges sammanlagda skattefusk. Det är en oansvarig lögn.  Det är Skatteverkets utredare och inte småföretagarna som är de mest oärliga.

Statistiken faller på sin egen orimlighet. Skattefusket, eller skattefelen som Skatteverket kallar det i sin ”skattefelskarta”, skulle vara totalt 52 000 miljoner kronor bland företag med mindre än en miljon i årsomsättning.  Det skulle betyda över 1?000 000 kronor i fusk per företag och år.

I verkligheten är siffrorna lika felaktiga som de verkar. Företagarförbundet har hittat flera rena fel:

?Skatteverket utgår ifrån att alla företag gör lika mycket fel som de företag som utsatts för skatterevision.  Men det är de som är slarviga, har orimliga kostnadsavdrag och tillhör vissa branscher som främst får skatterevision.  

 Spritsmugglare, hembrännare och andra kriminella, som aldrig haft en tanke på att bli egenföretagare, har kastats in i statistiken.

 Dessutom anses svartjobbande löntagare också vara småföretagare. Anställda hantverkare på storföretag som svartjobbar på helgerna finns med i företagarsiffrorna. Tittar man närmare på svartjobbsstatistik så är småföretagarna ungefär som folk i allmänhet – 15 procent av småföretagarna säger att de utfört svartarbete, mot 13 procent för genomsnittssvenskan.

Men även om man rensar bort alla dessa felaktigheter är siffrorna uppblåsta. Mycket av det som betecknas som småföretagarfusk beror nämligen på ren okunskap. Reglerna är så krångliga att företagarna helt enkelt gör fel. Ofta beror felen också på rent slarv.

Med sitt okunniga hastverk bygger nu Skatteverket under myten om att småföretagarna är en samling skattefuskare.

Sådana myter går politikerna på, nu senaste vänsterledaren Lars Ohly i sitt sommartal i augusti. När han då presenterade sin plan mot ekonomisk brottslighet talade han om att Skatteverket måste göra fler oanmälda småföretagarrevisioner. Men de hundralappar som någon hårt arbetande egenföretagare möjligen stoppar direkt i egen ficka i stället för i kassapparaten är struntsummor i jämförelse med de miljonbelopp som professionella ligor för ut ur landet efter rent kriminella affärer.

Därmed inte sagt att vi ska tillåta fusk i någon form – men inte heller oärliga, vilseledande och slarviga statliga rapporter.

Anders Andersson

chefredaktör Driva eget