Nej, att sälja vapen är inte omoraliskt

Replik Fria Moderata Studentförbundet om vapenexport

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det vore oklokt att som Svenska Freds vill sätta ytterligare begränsningar på en redan väldigt kontrollerad exportverksamhet, skriver Zebulon Carlander.

DEBATT

REPLIK. Under kalla kriget ansågs den inhemska försvarsindustrin vara en nödvändighet för att upprätthålla neutralitetspolitiken. Resonemanget var att det skulle stärka vår trovärdighet då vi inte skulle vara beroende av någon stormakt för att kunna möta militärens materielbehov.

Den ursprungliga tanken bakom försvarsindustrin existerar inte längre idag – neutralitetspolitiken är sedan länge begravd – och den industri som finns kvar är mindre än tidigare samt har svagare kopplingar till staten. Men likväl tjänar en inhemsk försvarsindustri fortfarande svenska säkerhetsintressen.

Dels gör det oss till en intressant försvarspolitisk partner att samarbeta med och dels kan det ge oss försvarsmateriel som är optimerad för våra förhållanden.

Eftersom staten inte köper lika mycket försvarsmateriel som man gjorde under kalla kriget måste svenska försvarsföretag exportera det som de producerar för att kunna fortsätta med sin verksamhet.

Medan vi inte ska sälja till vem som helst vore det oklokt att som Svenska Freds vill sätta ytterligare begränsningar på en redan väldigt kontrollerad exportverksamhet. Snart skulle vi inte ha någon försvarsindustri alls, vilket skulle ha  negativa effekter på vår säkerhetspolitiska ställning. 

Även om det kan vara en något impopulär åsikt är krigsmaterielexport, vilket är den formella termen för vapenexport, inte något omoraliskt.

Att sälja vapensystem till stater med legitima säkerhetsintressen är fullt rimligt – inte minst i en värld med ökande spänningar. 


Zebulon Carlander, försvars- och säkerhetspolitisk sekreterare, Fria Moderata Studentförbundet 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Den här artikeln är en replik. Läs hela debatten här:

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

Fria Moderata Studentförbundet

Försvarsindustri

Vapen