ÅSIKT

Klart att han ska dömas till vård

Foto: Rätt att döma till vård Experterna har bedömt att Mijailovic lider av en allvarlig psykiskt störning, därmed ska han ha vård. Det säger Erik Söderberg, chefsöverläkare på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall.
DEBATT

Mijailo Mijailovic dömdes i går av hovrätten till sluten rättspsykiatrisk vård – inte till fängelse som tingsrättens dom löd tidigare.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Rättspsykiatriska kliniken, RPK, i Sundsvall är ett av de ställen som kan bli aktuella för Mijailovic. Där finns fortfarande ett par lediga platser.

Men är det semester eller straff?

Både och, menar Erik

Söderberg, chefsöverläkare och verksamhetschef på RPK.

– Det är ett primitivt hämndtänkande att en sjuk person ska ha straff i stället för vård.

Jag kan förstå att en del människor blir upprörda och ifrågasätter domen om rättspsykiatrisk vård för Mijailo Mijailovic.

Men det är landets bästa experter som har gjort bedömningen att han lider av en allvarlig psykisk störning. Och en person som lider av en psykisk störning ska ha vård och inte fängelse, det är den rätta påföljden enligt svensk lag.

Det handlar om en grundläggande människosyn.

Gör jämförelsen med en person som kör bil och plötsligt drabbas av en hjärtinfarkt och blir medvetslös. Han kör av vägen och rakt på en människa – som dör. Ska föraren straffas för mord? Jag tror inte det finns någon som tycker att han ska dömas till fängelse. Han var sjuk och gjorde det inte med avsikt.

Det är ett primitivt hämndtänkande att en sjuk person ska ha straff i stället för vård. Enligt svenska rättsprinciper bedöms Mijailovic psykiskt sjuk och ska därmed ha vård.

Semester eller straff, kanske många undrar nu.

Visst kan en rättspsykiatrisk klinik beskrivas som ett sjukhus, men samtidigt är det också ett fängelse.

Rättspsykiatriska regionkliniken (RPK) i Sundsvall är en av landets säkraste kliniker. Vår klinik är byggd i samråd med

Kriminalvårdsstyrelsens säkerhetsexperter och den enda som tar emot deras tyngsta patienter.

Vi har en hög grad av säkerhet med väggar, murar och säkerhetsglas i fönstren. Rymningssäkerheten är minst lika hög som på vanliga fängelser.

Det dagliga livet kan ändå vara ganska fritt. Patienten har eget rum och individuellt dagsschema. Tre mål mat om dagen, fika, medicin, terapi, social träning, skola och verkstäder. Vi har 72 platser, uppdelade i sex avdelningar om 12 platser. Varje avdelning är

i sin tur uppdelad i två med sex platser i varje.Där får patienterna röra sig fritt och alla har tillgång till ett gemensamt uppehållsrum. På kvällarna är patienterna lediga och kan sedan gå och lägga sig när de vill. Ingen låses in på natten. Den fysiska slutenheten i sluten psykiatrisk vård ligger i sexpersonersgrupperna.

Allvarlig psykisk störning är nästan alltid kronisk och går inte att bota. Det är nästan omöjligt att bli en helt frisk och fungerande människa. Vad vi kan göra, med medicin och terapi, är att hjälpa dem leva ett så fullvärdigt liv som möjligt, med sina psykiska problem. Så länge det behövs. Det kan ta allt mellan 1,5 till 25 år.

Permissioner och frigivningar bestäms

inte av sjukhusen utan beslutas av länsrätten. Patienterna kan då få gruppboende på prov, med övervakning och täta kontakter för att minska risken för återfall.

I uppmärksammade fall, som med Mijailovic, brukar länsrätten av förståeliga skäl vara mer restriktiva med frigivningar.

Just nu ligger det ett förslag hos Psykansvarskommittén om att kriminalvården ska ta över när vår behandling är klar. Delar av förslaget är bra, men kriminalvården har inte tillräckligt med kunskap och resurser för att ta hand om psykiskt sjuka, utan kan spoliera allt för patienten. Sjuka personer ska ha vård!

Erik Söderberg (Chefsöverläkare och verksamhetschef för Rättspsykiatriska regionkliniken RPK i Sundsvall)