ÅSIKT

Åkesson kunde inte rensa ut alla

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Jonas Morian: Bilden av ett parti för män med dåligt ölsinne består

Foto: Maria Östlin
Jonas Morian

Få partier har kämpat så mycket med att förändra bilden av sig själva som Sverigedemokraterna gjort. Nya moderaterna står sig slätt i jämförelse.

Genom åren har det i medierna varit närmaste en följetong om Sd-företrädare som skattefuskat, dömts för misshandel, kört rattfulla, bedrivit hets mot folkgrupp och andra större och mindre brott. Från Sverigedemokraterna har det hetat att man granskats mycket hårdare än andra partier; att det minsann funnits både skattefuskare och rattfyllerister även bland lokal- och rikspolitiker på annat håll.

Och det stämmer naturligtvis. Problemet för Sd är att det är just de som tryckt så hårt på att man vill ha hårdare straff - och pekat ut människor med invandrarbakgrund som överrepresenterade i brottsstatistiken. Sina egna företrädares överrepresentation i samma statistik, i förhållande till andra partiers medlemmar, blir därmed extra pinsam för Sverigedemokraterna.

På kort tid har nu Sd:s partisekreterare Björn Söder blivit av med körkortet efter att ha kört för fort vid en skola i Kristianstad, och riksdagsledamot William Petzäll hamnat i fyllecell i Trelleborg efter att levt rövare i sin före detta flickväns lägenhet.

Hade Söder och Petzäll varit två vanliga svenssons så hade detta naturligtvis inte varit nyheter. Men nu är de två ledande företrädare för ett parti som satt “krafttag mot brottsligheten” som en av sina tre mest prioriterade frågor.

Därför stör incidenter som dessa det komplicerade varumärkesbygge som Jimmie Åkesson och hans närmaste män ägnat sig åt under flera års tid. Plötsligt är man tillbaks och måste värja sig mot bilden av Sd som ett parti av och för män med dåligt ölsinne och omdöme.

Sverigedemokraterna har systematiskt rensat ut skinnskallarna och de mest tydligt nazi-anstrukna elementen ur sina led, men har samtidigt inte kunnat gå för hårt fram - då hade det blivit väldigt lite kvar av partiet.

Det ska bli intressant att se om Åkesson inom kort kommer att be talmannen arrangera en särskild riksdagsdebatt om vikten av efterlevnad av lagar och regler hos ledande politiker. Min gissning är dock att så inte lär ske.

Jonas Morian