Debatt

Jag vill tjäna pengar på mina dagisbussar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattören: Att förbjuda vinst i vård, skola och omsorg drabbar kvinnliga företagare

mobil förskola Välfärdsföretag måste få gå med vinst menar företagaren Solveig Sunnebo. Hon driver bussdagis där barnen äter och vilar i bussen och har lek och lärande utomhus. Med hjälp av vinster från tidigare år har hon exporterat sin affärsidé till Norge. Här träffar hon förskolebarnen Arthiha Thayananthan och Nikolai Dispen Lødemel på ett norskt bussdagis i Stryn.

Foto: Foto: SCANPIX

Efter 25 år var det nog. När kommunen jag jobbade i skulle genomföra ännu en omorganisation hade jag ingen lust längre. Dessutom var jag redan frustrerad över alla politiska strider jag hade fått ta genom åren, varje gång vi ville utveckla verksamheten eller hade en idé vi ville förverkliga. Jag tror att alla som någon gång arbetat inom den kommunala barnomsorgen vet vad jag talar om.

I början av 2000-talet startade jag eget företag, och fick chansen att ta över driften av de förskolor i Stockholmsförorten Vårby som jag tidigare hade varit kommunal verksamhetschef för.

Jag tog chansen. Snart tio år senare ser jag tillbaka på en otroligt slitsam, stökig – och alldeles underbar tid. Tack vare barn som trivs, glada föräldrar och många, många långa arbetsdagar har företaget kunnat växa. Förutom att driva traditionella förskolor har vi utvecklat konceptet bussdagis – en rullande förskoleavdelning som kan komplettera den fasta förskolan med upp till 22 extra barnomsorgsplatser.

I dag jobbar runt 90 personer i våra åtta förskolor i tre olika kommuner.

Jag startade inte företag för att bli rik. Jag drömde inte om miljoner på banken, utan om att få skapa en trygg och utvecklande verksamhet för barnen i Vårby.

Men även ompengar inte är och aldrig har varit målet, så är de en viktig drivkraft för varje företagare. För att månad efter månad orka jobba 11–12 timmar om dagen, för att mäkta med ansvaret för så många människors tillvaro – då behöver man emellanåt en morot. Och möjligheten att kunna tjäna pengar är en sådan.

Därför blev jag sorgsen när jag nyligen hörde Socialdemokraternas kriskommission föreslå att privata välfärdsföretag inte ska få dela ut vinst till sina ägare. Tyvärr är Socialdemokraterna dessutom inte ensamma om att misstänkliggöra oss, eftersom regeringen ska utreda möjligheterna att hindra friskoleföretagare från att ta ut vinst.

Jag blev sorgsen inte minst därför att välfärdssektorn

i decennier har dominerats av kvinnor. Hårt arbetande, uselt betalda och under många år hänvisade till att jobba hos och styras av en enda arbetsgivare – det offentliga. Under tiden

kunde många män starta, driva och utveckla företag inom andra branscher, och ibland också bli rika. Tack vare att välfärdssektorn har öppnats för företagare har kvinnorna nu möjlighet att komma ikapp. Och siffrorna visar att vi har kommit en liten bit på väg. Enligt Svenskt Näringsliv, där mitt företag är medlem, har antalet kvinnliga företagare ökat med 36 procent sedan millennieskiftet, medan den totala företagsamheten har ökat 22 procent. Och en av kvinnorna bakom siffrorna är alltså jag.

Att förbjuda välfärdsföretagare att ta ut vinst, betyder i praktiken att kvinnor vägras den möjlighet till ekonomisk framgång som är och har varit en självklarhet för manliga företagare i många år.

Dessutom tvingas vi då driva företag på andra och svårare villkor än männen – förutom att vara en morot under motiga dagar är nämligen ekonomisk vinst en förutsättning för att företag ska kunna växa och utvecklas.

Utan de vinster mitt företag gjort genom åren hade till exempel vår vansinniga idé att bygga om bussar till mobila förskoleavdelningar inte blivit mer än just en vansinnig idé. Tack vare att vi kunnat sätta av pengar från tidigare år har vi försökt och lyckats exportera idén om mobila förskolor till Norge.

Att hindra välfärdsföretagare att göra och ta ut ekonomisk vinst innebär alltså inte bara att vi hindrar ett antal individer att bli rika. Det kommer att sätta stopp för mer kvinnligt företagande. Och det enda vi då uppnått är att hela Sverige blivit fattigare.

Solveig Sunnebo

Publisert: