En majblomma hjälper inte det barn som vräkts
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2011-04-20 | Publicerad 2011-04-18
Veronica Palm (S): Dags att skärpa lagen – inte en unge ska hamna på gatan
Nu vässar vi verktygen mot barnfattigdomen. I ett land där barnfattigdom inte har någon plats vräks inga barn. Jag nöjer mig inte med att säga att inga barn ska vräkas. Jag vill ta ett steg till och ändra lagen för att se till att inte en enda unge i Sverige hamnar på gatan.
I förra vecken skickade regeringen ut ett pressmeddelande för att berätta att Maria Larsson (KD), ansvarig barnminister, köpte majblommor till hela regeringen. Det är naturligtvis behjärtansvärt och något som jag hoppas många gör. Men att värna barns rätt och förbättra barns uppväxtvillkor är inte någon snäll-politik, som vi vuxna kan pyssla med på lediga stunder – eller när vi har lust. Det krävs tydliga mål, lagförändringar och uppföljning.
Barn som lever i fattigdom är ovärdigt ett modernt välfärdssamhälle. Vi socialdemokrater kommer därför att utarbeta ett program för att utrota barnfattigdomen. Varenda sten ska vändas. Att barn i Sverige faktiskt vräks är ett bevis på att vi har en lång väg att gå för att utrota barnfattigdomen.
Det finns regler redan i dag för att skydda barn mot vräkning, men reglerna tillämpas inte i nog stor omfattning. Rätt vad det är kan en familj, utan socialtjänstens vetskap, hittas utslängda på gatan och vara hemlös. Det beror inte på illvilliga fastighetsägare. Det är ingen som vill ställa en barnfamilj utan tak över huvudet. Det handlar ofta om otydlighet och oklart ansvar.
Då behövs det tydligare regler. Vi socialdemokrater är beredda att ta initiativet.
Det skall vara ett krav att fastighetsägaren/hyresvärden anmäler samtliga vräkningar till socialtjänsten i kommunen innan vräkningen verkställs. Om det finns barn i hemmen är anmälan extra viktig.
Socialtjänsten ska då ha mottagit anmälan, aktiverat ärendet och getts rimlig tid för agerande.
Om inte denna anmälan bifogas ska kronofogden bortse från att verkställa vräkningen.
I februari 2007, presenterade regeringen en strategi mot hemlösheten; ”Hemlöshet, många ansikten mångas ansvar”. Ett av målen var att inget barn skulle vräkas. Ett bra mål, som jag vill ge regeringen beröm för. Men verkligheten visar att det inte räcker med fina mål.
Under 2010 var det 632 barn som berördes av vräkning. Det är en ökning med två procent jämfört med föregående år, enligt statistik från Kronofogden. Den neråtgående trenden från föregående år har alltså brutits. Kronofogden kan också konstatera att det totala antalet vräkningar fortsätter att öka.
Föräldrars fattigdom är samma sak som barnfattigdom. År 2008 var det 10 000 fler barn som levde i fattigdom, än året innan. Totalt lever 220 000 barn i fattiga familjer. Det handlar om socialförsäkringarna. Det handlar om rätten till heltid. Det handlar om bostadspolitiken. En orsak till vräkningen är att man inte kunnat betala hyran.
Det måste vara slut med vräkningarna av barn och det krävs krafttag mot den växande barnfattigdomen. Barnen är inte bara vår framtid. De är här och nu. Barndomen går inte i repris.
Därför fortsätter jag att ställa frågan till Maria Larsson om när hennes löften om att inget barn ska vräkas ska bli verklighet och om hon är beredd att också lägga skarpa förslag.
Eller kan jag förvänta mig att Maria Larssons löften stannar vid fluffiga mål och att köpa majblommor?
Veronica Palm