ÅSIKT

Varför ska studenterna kräla i fattigdom?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Regeringens och riksdagens syn på studenter är överlägsen och pittoresk. Det är lätt att dra slutsatsen att de inte har en aning om hur det är att leva som student. De centrala riktlinjerna är lika flexibla som en betongkloss. Stundenter ska bara studera, leva under existensminimum och absolut inte misslyckas. Studielånet är uppenbarligen en ynnest trots tuffa återbetalsningskrav. Jobba på somrar och lov är absolut inte tillåtet om studenten vill behålla lånet hela terminen.

Vi kan fråga oss varför? Studelånet är till största delen ett lån som betalas tillbaka med ränta. På vilket sätt förlorar staten om den stackars studenten får tjäna lite extra pengar?

Många som en gång kommit i kontakt med CSN hatar myndigheten. Aldrig mer ska jag ta ett studielån sa min bror. De behandlar en som skit.

Det är framtidens hopp vi talar om. Regeringen säger sig vilja att folk ska studera och skaffa sig en utbildning. Det ska visst vara bra för landet. Att de ska kräla i fattigdom och elände är det pittoreska inslaget i utbildningspolitiken.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM