ÅSIKT

Stoppa saudiskt stöd till religiösa i Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattören: De sprider en tolkning av islam som lett till IS terrordåd

Foto: Säkerhetsstyrkan håller vakt samtidigt som räddningspersonal anländer till tunnelbanestationen i Bryssel efter attacken den 22 mars. Vi måste stoppa dem som ger näring åt de extrema religiösa tolkningarna bakom terrorn, skriver debattören.
Foto: Aras Amin.

DEBATT. Ämnet radikalism har på sistone varit på tapeten då det har drabbat allt fler unga. Det finns åtskilliga tankar och idéer om hur lagen ska skärpas för att stoppa exempelvis terrorresor.

Men något som det talas mindre om är det förebyggande arbetet. Hur kan vi minska den religiösa radikaliseringen bland våra unga? Ett sätt är att gå till roten av problemet och redan där stoppa inflödet. Alltså, vad och vilka är det som ger näring till bekymret?

Sedan 70-talet har Saudiarabien försökt att sprida sin nationella ideologi, wahabism och salafism, runt om i världen. De sistnämnda är de mest extrema ”tolkningar” av islam.

En tolkning där en tydlig majoritet av världens muslimer, inklusive jag och andra svenska muslimer, inte stödjer. En tolkning som är grundpelare för terrororganisationer som IS eller al-Qaida. En tolkning som har har lett till terrordåden i bland annat Paris, Istanbul och nyligen Bryssel.

Spridning av dessa ideologier sker via missionärskontor som finns över hela världen samt finansiering av stora som små projekt.

SVT:s "Uppdrags granskning" upptäckte 2011 att saudiska finansiärer betalade 67 miljoner kronor till ett stort religiöst projekt i Göteborg. Vidare skrev "UG" på sin hemsida att saudiska finansiärer hade för avsikt att betala ett bidrag till en religiös förening i Malmö. Dock krävde bidragsgivarna att föreningens styrelse skulle överge sin styrning av verksamheten, men det nobbades av föreningen.

I ett annat fall krävde saudiska bidragsgivare hälften av styrelsen i en av Stockholms religiösa församlingar samt rätten att tillsätta en imam. Saudiska finansiärer har i ett annat fall under 2015 valt att finansiera en verksamhet i Haninge.

Problemet uppstår när dessa finansiärer dikterar församlingens villkor och inriktning samt rätten att tillsätta en imam som ska propagera för wahabism-salafism.

Vi som samhälle behöver ta avstånd från all villkorat stöd som kommer från Saudiarabien eller de som har för avsikt att sprida wahabism-salafism. Svenska makthavare menar att vi inte kan tacka nej till sådana bidrag, om det inte finns någon fog för farhågorna. Detta medan deras norska kollegor säger nej rakt av till saudiska finansiärer, utan att ens behöva ange en orsak till det.

Det talas också om hatpredikan och hjärntvättning i en del församlingar. Vi måste i så fall tänka nytt, och skapa egna lösningar.

Vi måste börja fundera på att skapa ett imam-program på högskolan. Detta för att kunna utbilda egna religiösa företrädare som också delar våra gemensamma värderingar och på så vis sätta stopp för wahabismen-salafismens propaganda.

Det är också viktigt att lyfta upp de religiösa verksamheter runt om i landet, som dagligen utför ett fantastiskt arbete mot radikalisering. Roten till radikalismen är ideologier som wahabismen och salafismen. Ideologier som hjärntvättar individer och tvingar en del unga till exempelvis terrorressor.

Vi måste göra vårt bästa för att förebygga radikalismen då dessa unga är Sveriges framtid. Det är dags att tänka nytt.

Aras Amin

Debattör, statsvetare och engagerad i minoritetsfrågor

ARTIKELN HANDLAR OM

Debatt

Islam

Religion