Debatt

Det går inte att gnälla till sig bra sex

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Gustav Almestad: Bitterhet och dåligt självförtroende är sexdödare – du måste själv skapa dina bästa ligg

Gustav Almestad, 29, frilansskribent.

Foto: Klara Storbacka

Det råder tydligen sexuellt missnöje i Sverige. Hela 28 procent av de tillfrågade i en ny undersökning uppger att sexlivet inte håller måttet, medan motsvarande siffror från Norge och Danmark är mycket lägre. Man kunde fråga sig varför det är så. Vad är det vi inte får? Undersökningen visade att gruppsex tillhör de vanligaste fantasierna och kanske blir man gladare av gruppsex. Men jag frågar hellre: vad väntar vi på?

Att alla svenskar inte får utleva sina vildaste fantasier är inte problemet. Problemet är att vi lurar oss själva att tro att det finns något mer spännande som vi går miste om. Vi har gått på vaniljmyten, att det finns ett vanligt sex och ett Super Mega Awesome Sex, som andra har.

Bättre sex blir lika med avancerat sex. I en serie som ”Sex and the city” blir det nästan omöjligt att skildra bra sex om det inte är häftigt och innehåller rollspel, handklovar och gungor. Jag tror faktiskt inte att sexlivet för svenskarna är så dåligt, jag tror bara att man inbillar sig att det är det.

Att vi inte har tillräckligt mycket sex är kanske ett problem. Men inte lika stort som problemet att vi gnäller på det vi har istället för att göra något åt det. Rimligen har singlar som inte får så mycket sex de vill svarat med missnöje i undersökningen, eller människor i förhållanden som passerat förälskelsefasen för länge sen. Så när sex slutar komma automatiskt ska man ge upp? Vad har vi gjort för att faktiskt få ha sex så ofta vi vill?

Det går inte att tro att sex ska komma gratis och till skänks. Du lägger själv in engagemang och lust, du har alltid eget ansvar. Det gäller lika mycket i förhållanden som för singlar. Ingen ”får” ligga, som av partnerns nåd – alla skapar sina ligg själva. En singel kan alltid bli bättre på att välja sina platser och tillfällen, och kommer definitivt alltid att tjäna på att inte klaga på sexlöshet. Är det någonting som raggningssällskapen har fått ihop korrekt så är det att bitterhet och dåligt självförtroende inte leder någonstans.

Den som är i ett förhållande där lågan börjar avta gör bäst i att lägga in lite eget engagemang och ork. Är det viktigt för dig får du faktiskt visa det i handling. Det behövs inga redskap eller stora gester, det räcker med bibehållen kontakt. Prata om sex med varandra! Man kommer långt med gamla minnen.

Alla som vill få ut någonting av sexet måste också lyssna till sin egen kropp och sitt huvud för att veta vad man gillar och vad som eventuellt saknas. Det är faktiskt viktigare än att vara bra på att tala om det för en partner. Bra sex kanske ofta sker med en duktig motspelare, men den viktigaste spelaren är du själv. Det finns alltid något att göra, men aldrig något att kräva. Bara du kan förbättra ditt sexliv.

Gustav Almestad, 29
frilansskribent om sex och relationer för Nyheter 24

Publisert: