Debatt

De riktigt fattiga får inte ett öre

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Ursula Berge: De riktigt fattiga får inte ett öre av Borgs pengar

”Det är viktigt att vi gjuter samman samhället efter krisen”. Orden är finansministerns direkt efter att han presenterade vårens budgetförslag. Tänk att en borgerlig finansminister kan säga sådana saker ett valår!

Det här är ett budgetförslag som läggs när vi kan se ljuset i tunneln direkt efter en global lågkonjunktur av enorm storlek. Då tänker man att de åtgärder som finansministern föreslår rimligen måste vara omfattande, eftersom krisen var så stor.

Men vad händer? Jo, allt landar i pensionärernas skatter (en reform som inte ska förringas) samt flerbarnstillägget och sommarjobb för unga den här sommaren. Mer blev det inte. Trots att 90 procent av kommunerna har fler i försörjningsstöd och det generellt har ökat med runt 25 procent, föreslås inget för de riktigt fattiga. Kommunerna och landstingen får inte en krona extra av staten nästa år.

För att gjuta ihop samhället måste man göra rejäla åtgärder för välfärd och sysselsättning. Men, med undantag för de tre förslagen gör man ingenting om man inte menar att nya helikoptrar eller ubåtar till försvaret har med välfärd att göra. Det finns inte heller någon politik för de som har låg sjukpenning eller a-kassa. Man inser lätt att dessa grupper varken är marginalväljare till moderaterna eller speciellt stora grupper, men deras ofärd är avgörande för vår bild av hur välfärden fungerar och då berör det faktiskt alla väljare. Det hade räckt med att regeringen gjorde vad den sa. Att gjuta samman samhället låter ju så rätt. Men sen gäller det att göra det också!

Ursula Berge

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt