Män som slår kvinnor ska i fängelse snabbare

Annie Lööf: Vi gör mäns våld mot kvinnor till en valfråga

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

C vill miljardsatsa kommande mandatperiod för att fler förövare ska kunna låsas in och våldsutsatta kvinnor känna sig trygga. Män som slår ska inte komma undan, skriver Annie Lööf.
C vill miljardsatsa kommande mandatperiod för att fler förövare ska kunna låsas in och våldsutsatta kvinnor känna sig trygga. Män som slår ska inte komma undan, skriver Annie Lööf.

DEBATT. År efter år blir kvinnor hotade, våldtagna och mördade. I nyhetsinslag, brottsstatistik och genom personliga vittnesmål får vi om och om igen berättat för oss att den farligaste platsen för en kvinna är hemmet. Det måste få ett slut.

Därför vill vi miljardsatsa kommande mandatperiod för att fler förövare ska kunna låsas in och våldsutsatta kvinnor känna sig trygga.  

Män som slår ska inte komma undan.

Vi ger ett tydligt besked; att stoppa mäns våld mot kvinnor är livsviktigt. För oss är det därför en självklarhet att dubblera straffet för grov kvinnofridskränkning. Det handlar om liv och död. 

Det krävs mod för att våga anmäla en partner, eller tidigare partner, och än mer mod att ta sig igenom en rättsprocess. När förövaren väl döms borde brottsoffret kunna andas ut – men så ser det inte ut i dagens Sverige.

Enligt en kartläggning gjord av Ekot går många förövare i dag fria, även vid fällande dom, på grund av platsbrist på anstalter runtom i landet. Så kan vi inte ha det. Kvinnor som blivit utsatta för våld förtjänar att känna sig trygga.

I snart sju år har regeringen haft det yttersta ansvaret för att se till att rätt åtgärder kommer på plats. Hittills har inte tillräckligt gjorts.

Trots att det finns många färdiga förslag som redan utretts, där partierna i stor utsträckning är överens, har regeringen inte lagt fram dessa som lagstiftning. I varje budgetförhandling har Centerpartiet aktivt behövt driva på för ökade resurser för att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Centerpartiet vill:

  1. Att våldsbrottslingar snabbt sätts i fängelse efter att en dom träder i kraft. Det handlar om liv och död. Män som dömts för våldsbrott i nära relationer ska inte kunna fortsätta slå i väntan på fängelse.
  2. Öka kriminalvårdens resurser för att få fler anstalts- och häktesplatser. Under nästa mandatperiod vill vi kraftigt utöka anslaget till kriminalvården för att säkra tillräckligt med platser på anstalter och häkten.
  3. Ge kriminalvården i tydligare uppdrag att prioritera våldsbrott samt brottsoffrets trygghet, när de tar in dömda för att påbörja fängelsestraff.
  4. Införa elektronisk fotboja från dag ett efter dom. Idag måste kontaktförbudet överträdas för att fotboja ska kunna sättas in.
  5. Höja minimistraffet för grov frids- och kvinnofridskränkning till två år. På så sätt skulle obligatorisk häktning vara aktuellt både innan rättegång men även i väntan på fängelsestraff.

Män som slår ska inte komma undan. Vi kommer att stå på oss och fortsätta pressa övriga partier framåt i arbetet med att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Centerpartiet gör mäns våld mot kvinnor till en valfråga – för Sveriges bästa.


Annie Lööf, partiledare, Centerpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE