ÅSIKT

Sluta ducka – ni har ett ansvar

Slutreplik om vårdkrisen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Slutreplik från Peter Carpelan.
DEBATT

SLUTREPLIK. Ansvarig minister Gabriel Wikström (S) försöker med Jens Sjöström (S) och Susanne Nordling (MP) dribbla bort statens ansvar i att säkra kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården.

Som personallandstingsråd är jag väl medveten om att även landstingen och regionerna har ett stort ansvar för att klara den långsiktiga kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvåden. Därför tog jag initiativ till en kompetensförsörjningsstrategi som sedan 15 november gäller vid Stockholms läns landsting.

Det jag efterlyste i min debattartikel var att den S-styrda regeringen tar fram en nationell kompetensförsörjningsstrategi i linje med den som vi nyss beslutat om här hos oss i Stockholm.

Var tionde vårdplats står stängd på grund av personalbrist. Det är en stor utmaning som kräver reformkraft. Trots det väljer S och MP, med Gabriel Wikström (S) i spetsen, att hänvisa till den egna strategin som S och MP i sista minuten kastade fram på landstingsfullmäktiges bord den 15 november. Den strategin slog in öppna dörrar och innehöll inget nytt.

Att hänvisa till den strategin visar att regeringen står utan reformer och förmåga att möta problemen.

Det är samtidigt anmärknigsvärt och naivt att regeringen gör personalbristen till ett problem för enbart Stockholm.
Det är ett nationellt problem och det borde Gabriel Wikström (S) veta. Var tionde vårdplats står stängd. Vården skriker efter nya medarbetare. 

Jag kräver därför återigen handlingskraft från S-regeringens sida. Det är dags att sluta ducka.


Peter Carpelan, personallandstingsråd Stockholms läns landsting (M)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM