ÅSIKT

Vi betalar inte skatt för att fylla ditt glas

Debattörerna: Ni reser till franska Rivieran – i stället för att få en fungerande integrationspolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Skattepengar läggs bland annat på resor till franska Rivieran – i stället för en fungerande integrationspolitik. En helt oacceptabel användning av skattemedel, skriver debattörerna.
DEBATT

DEBATT. Flera moderatstyrda kommuner i Stockholmsregionen har de senaste veckorna meddelat att de inte tänker ta emot fler nyanlända. I går avslöjade Aftonbladet hur skattepengar på Ekerö bland annat läggs på resor till franska Rivieran i stället för en fungerande integrationspolitik.

En helt oacceptabel användning av skattemedel som kunnat gå till mottagande av nyanlända. Människor som flytt krig och förtryck, utsatts för tortyr och förföljelse nekas en fristad – istället prioriteras kommundirektörens champagnedrickande i Frankrike. Det är orimligt!

Förra året beslutades det om en ny lag som innebär att alla kommuner är skyldiga att ta emot nyanlända med en förbättrad integration som mål. Antalet individer fördelas efter kommunernas arbetslöshetsnivåer samt tidigare mottagande och anvisningarna går inte att överklaga.

Ändå ser vi nu hur våra kommuner Ekerö, Täby och Nacka går emot lagen, låter skattebetalarna finansiera deras nöjen och hoppas på att kunna köpa sig fria från ansvar. För oss är det självklart att följa lagar och ingångna kompromisser, men så är tydligen inte fallet i AKB:s, Anna Kinberg Batras, Moderaterna.

Nyligen har flera kommuner i Stockholms län meddelat att de inte tar emot flyktingar och hänvisat till bostadsbrist. Samtidigt får vi veta att det är skattebetalarna på Ekerö som bekostar resor till fastighetsmässan i Cannes för kommundirektör Lars Hortlund. Resor som inte resulterat i en enda nybyggd bostad.

Ekerö kommun struntar i lagen, som om den inte angår dom. Samtidigt har Hortlund de senaste fyra åren spenderat 60 dagar på Rivieran i samband med mässorna, varav bara 12 av dessa varit heldagar på mässa. Ekerös invånare betalar alltså för ett kalas men blir utan inbjudan.

Hortlund säger att mässan är värdefull då det ”lett till massor med bra kontakter och samtal”. Ekvationen går dock inte ihop. Hur kan fyra år av besök på en fastighetsmässa i Frankrike vara värdefullt när resultatet är noll nya bostäder?

Lagen om att alla kommuner ska vara en del av mottagandet beslutades om till följd av ett otillräckligt och ojämnt fördelat system.

När moderaterna i våra kommuner, som är några av landets rikaste, går emot lagen ställer de sig därmed också emot en bättre fungerande och jämnt fördelad invandrings- och integrationspolitik. “Sverige ska fungera” säger AKB. Det kommer uppenbarligen inte hända om Moderaterna själva får styra.

Vi har tröttnat på leken med skattemedel, svepskäl som bostadsbrist eller brist på resurser. Problemen kvarstår. Vi behöver en solidarisk kommunalpolitik där vi ställer upp för varandra. Inte fler moderatstyren som låter skattebetalarna finansiera privatisering, upphandling av välfärden eller resor till Rivieran.

Vi betalar gärna skatt för att välkomna våra nya vänner, men inte för att fylla på ditt glas.

SSU Stockholms län vill se en fungerande invandrings- och integrationspolitik. I år har färre än 30 000 sökt asyl i Sverige, i kontrast till förra årets dryga 160 000, men det räcker inte att minska antalet sökande.

Ska integrationen fungera måste alla kommuner bidra för att minska belastningen på våra mest socialt utsatta förortsområden. Det är kommunerna som styr hur mycket och vad som byggs, att skylla på bostadsbrist duger inte.

Våra krav i dessa kommuner är enkla:

Sälj inte ut allmännyttan.

Använd kommunala bostadsbolag för ökad byggande av hyresrätter. Det gynnar alla, inte bara de nyanlända.

Sluta slösa skattepengar på privatiseringar och upphandlingar av välfärden som kostar mer i längden.

Alva Dahn, distriktsordförande, SSU Stockholms län
Gustaf Nordin, ordförande SSU Ekerö
Andreas Andersson, ordförande SSU Nacka


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM