Debatt

Förakt för oss äldre när vi inte får välja vaccin

Annika Bryn: Ta misstron mot Astra Zeneca på allvar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Om alla ska bli vaccinerade och bli det på ett etiskt och medicinskt godtagbart sätt – låt alla välja. Jag är knappast den enda som känner doften av förakt för äldre här, skriver Annika Bryn.
Om alla ska bli vaccinerade och bli det på ett etiskt och medicinskt godtagbart sätt – låt alla välja. Jag är knappast den enda som känner doften av förakt för äldre här, skriver Annika Bryn.

DEBATT


DEBATT. Danmark har just meddelat att Astra Zenecas vaccin ska stoppas, på grund av ovanliga men livshotande biverkningar.

Samtidigt meddelar Region Stockholm – i media och på sin hemsida – att äldre endast ska erbjudas Astra Zeneca. Tar man inte det, får man inget alls. Yngre personer får andra vacciner.

Vaccinationsprogrammet i Sverige har många problem. Ett är svårigheten att boka tid utan app och bank-id, vilket är en krånglig och märklig strategi för alla som är vana att legitimera sig med personnummer och pass eller körkort.

Ett annat att vaccinationscentraler ibland läggs utom räckhåll. Äldre innerstadsbor i Stockholm som undviker kollektivtrafik i pandemin och saknar egen bil, åker till exempel inte till Älvsjö där det finns gott om vaccineringstider.

Vidare uppger vaccinationspersonal i flera regioner att många vägrar ta Astra Zenecas vaccin. (En av tre, enligt en uppgift.)

Enligt flera sammanställningar i media har det lägre effekt än jämförbara vacciner, och avsevärt fler biverkningar än Pfizer-Biontech förutom den biverkning vi fruktar mest – flera blodproppar och bristande antal blodplättar, vilket kan ge livshotande tillstånd.

Detta har förstås lett till en stor misstro, och misstron visar sig bygga på verkligheten. På Läkemedelsverkets sida finns en jämförande sammanställning av olika vacciners antal givna doser och inrapporterade fall av biverkningar.

Så här ser den ut:

  • Pfizer-Biontech: 1 555 000 givna doser, 7 932 rapporterade biverkningar.
  • Moderna: 196 000 givna doser, 1 780 rapporterade biverkningar.
  • Vaxzevrika (Astra Zeneca): 652 000 givna doser, 19 089 rapporterade biverkningar. 

Astra Zeneca har alltså markant fler rapporterade biverkningar. Med mindre än hälften av antalet doser jämfört med Pfizer-Biontech, har vaccinet mer än dubbelt så många rapporterade biverkningsfall.

Men svaret på folks misstro har inte blivit fakta, utan ett hånfullt besked från Region Stockholm. Astra Zenecas vaccin ska nu förbehållas de äldre, sköraste – eller prackas på dem, kanske man kan uttrycka det.

Om äldre då vägrar att ta detta vaccin, förbjuder regionen dem att ta något annat i stället. Beslutet har understötts av en del snorkiga tidningsartiklar som anser att äldre ägnar sig åt barnslig "vaccinshopping", som bortskämda tonåringar, om de inte tar vad som bjuds.

Man undrar om denna hårdhänta policy från Region Stockholm, särskilt i ljuset av fakta om antalet biverkningar, överhuvudtaget är laglig.

Enligt patientlagen ska patienter, om det finns två likvärdiga och godkända behandlingsformer, kunna välja. (Kapitel 7) Det är en central del. Man kan inte tvinga på människor den ena möjligheten av två eller flera erkända metoder.

Jag är knappast den enda som känner doften av förakt för äldre här. Är dessa vaccin ens likvärdiga? 

Och låt mig påminna att de äldre som man försöker sätta sig på och tillrättavisa, är de som var unga på sextio- och sjuttiotalen, en tid av starka ifrågasättanden och faktagranskning. Som Lena Mellin säger i denna tidning, om än rörande politik: Fyrtiotalisterna kommer inte att låta sig styras av snorungar.

Björn Ulvaeus skakar på huvudet i DN över en vaccinuppmuntringsvideo på FHM, där äldre visas som stelt struttande idioter som dansar av lycka över att ha vaccinerats.

Vi behöver inte mer "information" om saken. Om alla ska bli vaccinerade och bli det på ett etiskt och medicinskt godtagbart sätt – låt alla välja, så att vi blir klara med den här fasen.


Annika Bryn, författare


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

LÄS VIDARE

DEBATT Restriktioner får inte bli det ”nya normala”