Debatt

Public service gör inget bättre än privat media

Slutreplik från Muf om att lägga ner SVT och SR

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det finns inget som public service gör bättre än privata kanaler förutom att slösa med skattemedel. SVT och SR är inte garanter för någonting annat än en snedvriden marknad som du och jag tvingas betala för, skriver Muf i sin slutreplik.
Det finns inget som public service gör bättre än privata kanaler förutom att slösa med skattemedel. SVT och SR är inte garanter för någonting annat än en snedvriden marknad som du och jag tvingas betala för, skriver Muf i sin slutreplik.

DEBATT

SLUTREPLIK. Marcus Määttä framställer det som att public service ständigt strävar mot den objektiva sanningen. Han menar att, även om misstag ibland sker, så gynnar public service på det stora hela inget politiskt parti nämnvärt, för det har ”vetenskapen” och “forskningen” bevisat.

Det förefaller ironiskt att å ena sidan hävda att vår text kantas av floskler och dåligt underbyggda argument samtidigt som han själv inte ens gör en ansats till att underbygga sina egna påståenden med en enda faktisk källa, förutom den väldigt brett åsyftade “vetenskapen”.

Att public service har högt förtroende bland allmänheten motsätter vi oss inte. Det vi motsätter oss är att skattebetalarna tvingas ge upp en del av sin lön för att bekosta statlig media. Det valet måste få vara fritt.

70 kronor är kanske en liten summa för Määttä men för andra kan det vara skillnaden om man har råd att köpa mjölk i slutet av månaden eller inte.

Ett intressant påstående som saknar stöd i verkligheten är att public service skulle vara en garant för teckenspråkstolkning, granskande journalistik och sändningar i marknätet. Tjänster som, enligt skribenten, helt enkelt inte hade varit kommersiellt gångbara och därför endast kan erbjudas av public service.

Det är märkligt att Määttä som erfaren journalist aldrig verkar ha hört talas om TV4, ett till majoriteten privatägt bolag, som erbjuder alla dessa typer av tjänster.

Det är inte de enskilda debatterna eller valen av namnpubliceringar som är det stora problemet. Problemet är framförallt att alla tvingas betala för public service, oavsett om man vill eller inte. Dessutom när en stor del av public service just nu består av nöjeskonsumtion.

Politik handlar om att prioritera. Skattepengar vi lägger på nöje skulle vi i stället kunna investera i höjda polislöner, fler sjuksköterskor eller sänkt skatt för mer pengar i plånboken. I stället går det miljoner till program som “Gift vid första ögonkastet”.

Vi står fast vid vår övertygelse: Public service är en relik från en svunnen tid och bör skrotas.

Det finns inget som public service gör bättre än privata kanaler förutom att slösa med skattemedel. SVT och SR är inte garanter för någonting annat än en snedvriden marknad som du och jag tvingas betala för, vare sig vi gillar innehållet eller inte.


Matilda Ekeblad, förbundsordförande Muf
Jonathan Törnstrand, distriktsordförande Muf Södermanland
Noah Hjortman, distriktsordförande Muf Värmland
Amalia Mowafy, distriktsordförande Muf Västmanland
Nils Julin, distriktsordförande Muf Dalarna
Emelie Taimi, distriktsordförande Muf Gävleborg


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Public service

LÄS VIDARE

DEBATT Det är dags att skrota public service för gott

ÄMNEN I ARTIKELN

Public service

Matilda Ekeblad

Muf, Moderata ungdomsförbundet

TV4

Journalistik