Vi är företagare - men röstar inte på högern

Debattörerna: Vi är stolta över samhället vi växt upp i och vill ta vårt ansvar för Sverige

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi blir chockade när partier som Moderaterna flirtar med SD för några ynka procent i opinionsmätningarna, skriver Sebastian Merlöv, Jonas Michanek och Måns Adler.
Foto: TT
Vi blir chockade när partier som Moderaterna flirtar med SD för några ynka procent i opinionsmätningarna, skriver Sebastian Merlöv, Jonas Michanek och Måns Adler.

DEBATT

DEBATT. Aldrig under vår livstid har det känts viktigare att engagera sig än nu.
I ett svenskt samhälle som på många sätt är fantastiskt, finns onödiga klyftor i samhället och extrema röster gör sig hörda på allvar för första gången sedan Hitlers dagar.

När extremister målar världen i svart och vitt, känns det viktigt att engagera sig och hjälpa till att bygga laget Sverige helt igen. Man kan helt enkelt inte bara stå utanför och gnälla. Det är dags att göra rätt för sig och inte bara fråga vad Sverige kan göra för dig, utan vad du kan göra för Sverige.

Efter att vi i förra veckan reagerat på Svenskt Näringslivs rapport om företagsklimat har vi nu bestämt oss för att ”komma ut” ur den politiska garderoben och som företagare också visa vad vi står för.

Vi är stolta över det samhälle vi växt upp i och de möjligheter vi fått och ser att den plattform som Socialdemokraterna byggt, har varit avgörande för både oss som individer och de företag vi utvecklat. Sverige är inte bara en ledande nation när det gäller livskvalitet och rättvisa utan också ett mycket bra land för företagare. Något vi vill värna om och bygga vidare på.

Ofta målas bilden av företagare upp som en grupp som alltid röstar till höger. Den bilden vill vi förändra. Den nya generationens företagare är en mer mångfasetterad grupp än tidigare och många har ett stort engagemang för rättvisa, välfärd och en tro på att ge alla en chans.

Sverige är ju ett av de länder där det är största chans att genomföra ”den amerikanska drömmen” – en klassresa byggd på hårt arbete och egna meriter. Inte på arv och klass. Detta är något vi tror starkt på. Vi har inga problem att betala en rimlig skatt för att bygga den grund som våra företag står stabila på. Såsom vår norske vän Petter Stordalen så bra säger det – skatt är priset vi betalar för civilisation.

Vi är den nya generationens företagare som lever i ett globalt kunskapssamhälle och där det svenska varumärket hjälpt oss få uppdrag baserat på den svenska modellens värnande om tillit, kreativitet, allas lika möjligheter och en stark välfärd.

Att vara svensk företagare med de värderingar vårt land stått för, har alltid varit en dörröppnare oavsett om vi gjort affärer i Paris, New York, Moskva eller Medellin.

Det är ju också detta varumärke som våra stora exportföretag kunnat använda och dragit nytta av historiskt. Då är det katastrofalt när SD smutskastar vårt land i Wall Street Journal. SD, sprungna ur nazismens rötter, är det absolut största hotet mot svenskt näringslivs fortsatta framgångar.

Denna smutskastning skadar våra exportföretag men också tillgången till arbetskraft som är avgörande för våra företag.

Vi blir därför chockade när partier som Moderaterna flirtar med dessa krafter för några ynka procent i opinionsmätningar.

Detta är inte att arbeta för Sveriges framtid utan att krampaktigt famla efter makt. Vi saknar det ledarskap som Fredrik Reinfeldt visade – en ledare som vi trots att vi inte alltid delade hans åsikter, kunde ha en stor respekt för.

Vi tror inte på att skapa ytterligare konflikter, i stället behöver vi samling i tider med stora utmaningar. Att som politiker exploatera rädsla är det mest oansvariga man kan göra. Vi tror att det behövs nya samarbeten och kanske också en del nytt blod inom politiken då det är allt färre som engagerar sig.

Därför är det ännu viktigare att fler gör som vi och engagerar sig politiskt i en senare del av livet. Oavsett vilket parti man väljer.

Det är dags för oss att ta ansvar och vi gör det som socialdemokrater. Det är ett parti med en stabil och långsiktig plattform där vi med vår erfarenhet vill bidra till att Sverige fortsatt står för starka och innovativa företag som motor och en välfärd som plattform.

Innebär det att vi tycker att S är perfekt? Nej, självfallet inte. S kan bli bättre på att arbeta med till exempel näringslivsfrågor och stötta den nya tidens arbetare, småföretagarna. Detta kommer vara ett av de bidrag vi tar med oss in i partiet. Det kommer mera, var så säkra.

För en visionsrik framtid byggd på välfärd och företagande!


Sebastian Merlöv
Jonas Michanek
Måns Adler


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE