Målet: Tona ner döden på våra äldreboenden

Debattören: Socialstyrelsen förvanskar sin egen statistik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Socialstyrelsen förvanskar sin egen statistik för att tona ned döden på äldreboendena, skriver Martin Klepke.
Socialstyrelsen förvanskar sin egen statistik för att tona ned döden på äldreboendena, skriver Martin Klepke.

DEBATT. På måndagens presskonferens om coronaviruset upprepade Socialstyrelsen sin nya statistik som sägs som sägs visa att Sverige visst har klarat av att skydda våra äldre.

Som belägg angav Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, att det 2019 dog runt 10 000 personer på våra äldreboenden under vårmånaderna. 2020 dog runt 11 000, alltså inte så många fler (om man nu inte tycker att tusen fler döda är så mycket).

Slutsatsen, enlig Socialstyrelsen, är att vi lyckats stoppa smittspridningen på våra äldreboenden.

Vilket siffrorna inte alls visar.

Socialstyrelsens tolkning är som fan läser bibeln och i ett infekterat läge där döden på äldreboendena så tydligt kopplas till nedskärningar och dåliga arbetsvillkor fungerar Socialstyrelsens utspel som ett politiskt ställningstagande, baserat på förvrängd statistik.

Rätt fakta är att strategin med social distansering i samhället enligt Folkhälsomyndigheten kraftigt har minskat den vanliga influensans spridning. Antalet döda i vanlig influensa på våra äldreboenden har alltså minskat drastiskt.

Covid-19 har trots det tagit sig in i mycket hög grad på våra äldreboenden. Den kraftiga minskning som den minskade spridningen av den vanliga influensan borde ha resulterat i har därmed vänts till en ökning med 1000 döda på våra äldreboenden.

Att säga att vi därmed har lyckats stoppa covid-19 från att ta sig in på äldreboendena är alltså totalt fel.

På måndagens presskonferens sa Thomas Lindén också att ”det finns kommuner där det inte finns ett enda covid19-fall på äldreboenden”.

Ja, självklart. Flera stora regioner har knappt haft några coronafall alls. Då skulle det naturligtvis vara ytterst osannolikt om något av dessa få fall skulle ha letat sig in på just äldreboendena.

Här tolkar Socialstyrelsen återigen statistiken på ett sätt som skyler över att Sverige totalt har misslyckats med att skydda våra äldre från att dö i covid-19.

Dessutom bör vi fråga oss om den ”vanliga” influensadöden på äldreboendena varje år verkligen är rimlig.

Det som socialstyrelsen tar som ett bevis för att ingenting särskilt har hänt, att dödssiffrorna i covid-19 är ungefär som dödstalen av influensa ett vanligt år, är i stället ett starkt bevis för det som anställda och fackförbund länge har påtalat, att vi misslyckas med att värna våra äldre.

Det är ingenting som helt plötsligt uppstod just i år då coronaviruset råkade komma hit, även om konsekvenserna blivit mer uppenbara under pandemin.

I grunden är det, som länge har påtalats, resultatet av en långt driven nedskärningspolitik.

Det pågår nu en massiv mobilisering från de partier som i årtionden drivit på för denna utveckling att tona ned riskerna med nedskärningar och osäkra anställningsförhållanden.

Socialstyrelsen är som tillsynsmyndighet inte ansluten till något av dessa politiska partier och ska inte heller vara det.

Det är utmärkt att Socialstyrelsen lämnar adekvat statistik. Men de bör hålla sig ifrån att förvränga denna statistik utifrån egna politiska preferenser.


Martin Klepke, politisk redaktör på LO-ägda Arbetet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publisert:

LÄS VIDARE