SD:s dumsnålhet är farlig för Sverige

Slutreplik från Liberalerna om om EU:s nya budget

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Till skillnad från SD tycker inte vi att EU-samarbetet är något dåligt. Och till skillnad från SD förstår vi att kollapsar EU:s ekonomi, då kollapsar även Sveriges, skriver liberalernas Karin Karlsbro.
Till skillnad från SD tycker inte vi att EU-samarbetet är något dåligt. Och till skillnad från SD förstår vi att kollapsar EU:s ekonomi, då kollapsar även Sveriges, skriver liberalernas Karin Karlsbro.

Sverigedemokraternas Jessica Stegerud försöker i sin replik envist måla upp en bild av att Sveriges EU-medlemskap skulle vara en naiv förlustaffär. Men att hjälpa till att rädda Europas ekonomier ligger i Sveriges direkta egenintresse.

Att försöka pruta i detta läge är inget annat än dumsnålt.

Det SD gång på gång missar, i sin iver att vara EU-skeptiker till varje pris, är att EU är en vinstaffär för Sverige. Medlemsavgiften är snarare en investering än en kostnad. En investering som bland annat gett Sverige fri tillgång till en marknad med över 500 miljoner konsumenter.

Enligt en sammanvägning av beräkningar från EU-kommissionen, tyska forskningsinstitutet IFO och tyska Bertelsmannsstiftelsen så tjänar Sverige hela 315 miljarder kronor varje år på den inre marknaden. 

Om delar av den europeiska ekonomin kollapsar, vilket är en reell risk i sviterna av coronapandemin, skulle det drabba Sverige hårt. Omkring 80 procent av svensk import och 70 procent av svensk export sker på EU:s inre marknad.

Sverige är extremt beroende av en välfungerande inre marknad. Därför borde den en verklig Sverigevän också värna EU:s inre marknad. En ekonomisk kris får alltid stora konsekvenser för människor.

SD borde läsa på om Europas historia, protektionism och brist på solidaritet har alltid varit en förlustaffär.

Sedan behöver man inte vara EU-skeptiker för att tycka att EU:s budget borde moderniseras. Liberalerna har länge drivit på för kraftiga omprioriteringar i EU:s budget för att satsa mer på forskning, brottsbekämpning och säkerhet men mindre på ineffektiva jordbruksstöd.

Vi vill att de akuta stödåtgärderna ska gå till sådant som är av värde för hela EU, och att det ska ställas tuffare krav på medlemsländer för att de ska få bidrag. 

Men till skillnad från SD tycker inte vi att EU-samarbetet är något dåligt utan något som är riktigt bra, och som borde bli ännu bättre. Och till skillnad från SD förstår vi att kollapsar EU:s ekonomi, då kollapsar även Sveriges.


Karin Karlsbro, EU-parlamentariker (L) 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE