Debatt

Regeringen, ta ert ansvar för LSS nu

KD: Det enda anständiga är att skapa en lag som ger fler rätt till assistans

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När lagändringen ändå dröjer vore det enda anständiga att använda den utökade beredningstiden till att skapa en lag som skulle ge rätten till assistans och livet tillbaka till fler människor, skriver Ebba Busch Thor, och Pia Steensland (KD).
När lagändringen ändå dröjer vore det enda anständiga att använda den utökade beredningstiden till att skapa en lag som skulle ge rätten till assistans och livet tillbaka till fler människor, skriver Ebba Busch Thor, och Pia Steensland (KD).

DEBATT

DEBATT. En kvinna som behöver hjälp med att matas har delat med sig av sitt beslut från Försäkringskassan. Myndigheten bedömer att hon inte har rätt till assistans under den tid som hon tuggar och sväljer. Det är häpnadsväckande, men kvinnans situation är bara ett exempel på den mardröm som många lever i.

Effekterna av S/MP-regeringens nedskärningar inom personlig assistans är omänskliga. Det har gått så långt att personer som behöver hjälp med att andas och att få i sig näring via sondmatning inte får assistans. Myndighetsrapporter visar att personer med omfattande funktionsnedsättning inte får det stöd de behöver för att klara sin vardag. Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige.

Tack vare att KD/M-budgeten fick stöd i riksdagen i december gavs en uppmaning till regeringen att skyndsamt ändra lagen så att andning och sondmatning ska vara grundläggande behov. Det var ett första nödvändigt steg för att återupprätta intentionen med LSS – lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade.

I slutet av februari presenterade regeringen en promemoria – ett lagförslag – som skulle återger rätten till assistans för andning och sondmatning. Lagändringen skulle träda ikraft den 1 juli. Många kände sig lättade och trodde att de äntligen skulle få hjälp.

Men kritiken lät inte vänta på sig. Vi kristdemokrater men framför allt jurister ifrån funktionshinderrörelsen, kritiserade lagförslagets kryphål. Risken var bland annat att Försäkringskassan fortsatt skulle bedöma att det bara är den tid det tar att koppla på och av sonden som räknas som grundläggande behov – inte den tid det tar att föra in näringen i kroppen. Försäkringskassan bekräftade sedan dessa farhågor i sitt remissyttrande.

I förra veckan kom beskedet att lagen inte kommer träda i kraft den 1 juli som utlovat. Regeringen klarade inte av att leverera en proposition i tid så att den skulle hinna behandlas i riksdagen före sommaruppehållet.

Det är avgörande att vi får en så bra lag som möjligt. Vi välkomnar därför självklart att regeringen lyssnar på kritiken ifrån remissinstanserna. Men situationen är akut. Det är därför anmärkningsvärt att regeringen och januaripartierna inte lyckades presentera ett bättre lagförslag från början. Nu får personer med omfattande funktionsnedsättning betala priset för dessa partiers senfärdighet.

Varje dag utan en lagändring är en förlorad dag. Mer måste göras för att hjälpa de många människor som förlorat sin rätt till assistans. Att bara rädda andning och sondmatning räcker inte. Vi kristdemokrater anser exempelvis att samtliga grundläggande behov ska vara assistansgrundande i sin helhet.

Verkligheten är att allt fler barn som förlorat sin assistans idag får växa upp på barnhem – institutioner – istället för tillsammans med sin familj. Detta lidande måste få ett slut.

Vi kristdemokrater kommer, när propositionen väl kommer till Socialutskottet, göra vad vi kan för att få till en lagändring som kan hjälpa fler människor än de som behöver hjälp med andning och sondmatning. Men det är hög tid att regeringen tar ansvar för de förödande effekterna som är en direkt konsekvens av dess politik.

Vi vädjar därför till regeringen att beakta de remissvar som beskriver behovet av en mer omfattande lagändring. När lagändringen ändå dröjer vore det enda anständiga att använda den utökade beredningstiden till att skapa en lag som skulle ge rätten till assistans och livet tillbaka till fler människor.

Ebba Busch Thor, partiledare (KD)
Pia Steensland, talesperson funktionshinderfrågor (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Kampen för personlig assistans

LÄS VIDARE

DEBATT Vi liberaler tar striden för LSS

ÄMNEN I ARTIKELN

Kampen för personlig assistans

Funktionsnedsättning

LSS-lagstiftningen

Ebba Busch

Kristdemokraterna

Personlig assistans

Vård & omsorg