Debatt

Monarkin är en ojämlik spermiedemokrati

Debattören: Sveriges anseende smutsas ned av vårt medeltida statsskick

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Denna kungafamiljs blodslinje anses viktigare än alla andra medborgares i detta jämlika land. Deras arbetsuppgift är att i evig tid producera en svensk statschef, skriver Ulf Bergström, nybliven ordförande för Republikanska föreningen.
Denna kungafamiljs blodslinje anses viktigare än alla andra medborgares i detta jämlika land. Deras arbetsuppgift är att i evig tid producera en svensk statschef, skriver Ulf Bergström, nybliven ordförande för Republikanska föreningen.

DEBATT

DEBATT. Vi måste göra upp med vår självbild – Sverigebilden. Vi tror och påstår, världen över, att Sverige är ett land där vi har och respekterar mänskliga rättigheter, jämlikhet och alla medborgares lika värde. Det är en illusion. Vi har monarki, där en enda familj ärver arbetet som Sveriges statschef.

Denna kungafamiljs blodslinje anses viktigare än alla andra medborgares i detta jämlika land. Deras arbetsuppgift är att i evig tid producera en svensk statschef – i sängkammaren! Vi lever i en spermiedemokrati, ett sängkammarstyre, med en statschef som ingen röstat på.

Vi firar att den svenska demokratin fyller 100 år. När kungen höll ett tal i tv i julas placerade han boken ”Rösträttens århundrade” på bordet bakom sig. Ser han inte det skenheliga, eller ska demokrati gälla alla utom vem som ska vara svensk statschef? Vår kung struntar i demokrati.

Det kan låta hårt, men vår egen statschef är uppenbart ointresserad av mänskliga rättigheter. Han har bevisat detta upprepade gånger och vi kan inte fortsätta blunda för det. Vi vet att kungen är nära vän med diktatorn av Brunei, han bad särskilt om att få åka dit 2004. Besöket bekostades av UD, men var av privat karaktär.

Också året innan besökte kungen diktatorn privat. Samma diktator som nu infört en lag om att stena homosexuella till döds. Sveriges statschefs yttrande om Brunei-diktatorns ”kolossala närhet till folket” bevisar en ofattbar ignorans om demokratiska värderingar.

Samma katastrofala inställning gäller Saudiarabiens diktator Abdullah. För åtta år sedan delade kungen ut en scoutmedalj ”för enastående tjänster” till Saudis härskare. Det var kungens nära relation med diktatorn som slätade över en diplomatisk kris när utrikesminister Margot Wallström kritiserade diktaturens brist på mänskliga rättigheter och demokrati. Men Wallström hade rätt. Hon kritiserade en regim som förtrycker kvinnor, utdömer piskstraff mot sina kritiker och mördat journalister. Både Brunei och Saudi är medeltida regimer. Problemet är att vi också, 2019, har ett medeltida statsskick – dock inte dödsstraff.

Ingen myndighet får granska hur Sveriges statschef utövar sitt ämbete. Alla framträdanden och intervjuer är välregisserade och utformade för att framställa kungafamiljen i bästa ljus. Ett ljus där kritiska frågor inte existerar. Alla människor är inte lika värda i Sverige.

Margot Wallström, Sveriges anseende smutsas ned av vårt skamliga, medeltida statsskick. Vi har ingen internationell trovärdighet att kritisera Saudi eller Brunei för brott mot mänskliga rättigheter, när vi själva har monarki. Jag kräver att du i regeringen och bland alla partier verkar för att Sverige blir en rättsstat, en republik.

Alla partier står ju upp för mänskliga rättigheter och jämlikhet. Ska vi ha monarki eller mänskliga rättigheter? Ska vi ha dubbelmoral, eller förverkliga de demokratiska värderingar vi påstår att vi har? Eller ska vi fortsätta att blunda?

Värderingar kan inte bara vara ord. Värderingar måste omsättas i demokratisk, politisk handling, för att förtroendet för demokratin ska kunna försvaras. Svaret är enkelt. Om vi vill rädda demokratin kan vi inte bygga vidare på ett statsskick med en inmurad dubbelmoral.


Ulf Bergström, författare, ordförande för Republikanska föreningen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Republikanska föreningen

ÄMNEN I ARTIKELN

Republikanska föreningen

Monarki

Jämställdhet

Mänskliga rättigheter

Margot Wallström

Jämlikhet