Låt er inte luras av SD:s ”hbtq-politik”

Debattören: Där bakom gömmer sig en attack på anständigheten

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sverigedemokraterna vill få oss att tro att de är ett parti som alla andra. Som i grund och botten står upp för de rättigheter vi andra har kämpat för – motarbetade av just dem. Låt oss aldrig gå på det, skriver Emma Hult (Mp).
Foto: BJÖRN LINDAHL / GETTY
Sverigedemokraterna vill få oss att tro att de är ett parti som alla andra. Som i grund och botten står upp för de rättigheter vi andra har kämpat för – motarbetade av just dem. Låt oss aldrig gå på det, skriver Emma Hult (Mp).

DEBATT

DEBATT. Projekt: ”Bli rumsrena” pågår. Så kan det väl betecknas, Sverigedemokraternas senaste utspel om att ta ställning för att samkönade par ska kunna få adoptera. Det har i år gått 16 år sedan riksdagen fattade beslut om att göra det möjligt, men bättre sent än aldrig. Eller är det bara ett sätt att försöka putsa på en rostig hbtq-politik?

Är det en förändring vi ser, ett nytt hbtq-inriktat SD? Låt oss titta på fakta.

Sverigedemokraterna tycker inte att samkönade par ska få gifta sig (ni vet, de par de nu säger sig vurma för). SD har röstat emot alla hbtq-reformer som drivits igenom sedan de kom in i riksdagen.

Det handlar om avskaffandet av tvångssterilisering för transpersoner, att de transpersoner som blivit tvångssteriliserade kan få ersättning av staten, att hbtq-personer inkluderas i hatbrottsregleringen, att transpersoner inkluderas i bestämmelserna om hets mot folkgrupp och att reglerna förenklats för regnbågsfamiljer.

Hbtq-frågor handlar i grund och botten om att alla människors rätt att leva ett liv i frihet. Det handlar om allas vår rätt att få gifta oss med den vi älskar.

Att kunna bilda familj, på det sätt hen vill. Att kunna ändra sitt juridiska kön utan onödiga ingrepp, men också få könsbekräftande vård så ens kropp stämmer överens med den man är, innerst inne.

Att kunna åldras utan att behöva kliva in i garderoben igen. Att samhället finns där om man blir utsatt för ett hatbrott. Att unga personer som växer upp i Sverige inte ska behöva känna sig annorlunda eller utanför, för att de är eller funderar på om dom är homosexuella, bisexuella, trans eller queer.

För att förverkliga detta samhälle krävs politiska beslut. Politiska beslut tas i riksdagen och hur partierna röstar spelar roll. När Jimmie Åkesson i tidningen QX fick frågan varför SD röstat emot alla hbtq-reformer de någonsin tagit ställning till, svarade han: ”Inte en enda alltså? Där ser man.”

När Jimmie Åkesson får välja vem som ska utses till andre vice talman faller valet på Björn Söder, mannen som sagt att ”dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala”.

Det är inget förändrat parti vi ser. Unkna politiska värderingar syns även under en välpolerad yta. När etablerade partier mer och mer öppnar upp för samtal och samarbeten med Sverigedemokraterna är det att öppna upp för en degradering av de rättigheter för hbtq-personer som generationer före oss har kämpat för.

Bakom “projektet att bli rumsrena” gömmer sig en attack på anständigheten, och det borde både Moderaterna och Kristdemokraterna kunna se igenom.

Sverigedemokraterna vill få oss att tro att de är ett parti som alla andra. Som i grund och botten står upp för de rättigheter vi andra har kämpat för – motarbetade av just dem. Låt oss aldrig gå på det.


Emma Hult, riksdagsledamot och HBTQ-politisk talesperson (Mp)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE