Varsågoda, här är arbetskraften ni söker

Replik till Företagarna om arbetskraftinvandring

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När Företagarna efterlyser arbetskraftsinvandring från länder utanför Europa – säger vi: Varsågoda! Sverige har många fantastiska ungdomar som snart blir anställningsbara, skriver Eva Brandsma.
När Företagarna efterlyser arbetskraftsinvandring från länder utanför Europa – säger vi: Varsågoda! Sverige har många fantastiska ungdomar som snart blir anställningsbara, skriver Eva Brandsma.

REPLIK. Apropå debattartikeln med rubriken ”Vi måste släppa in fler lågutbildade arbetare. Arbetskraftsinvandring nödvändig för svenska företag.”

Gå inte över ån efter vatten! Den arbetskraft företagen behöver finns här! Jag pratar om de ungdomar som idag har tillfälliga uppehållstillstånd för gymnasiestudier och som snart kommer ut på arbetsmarknaden.

De här ungdomarna pluggar för fullt nu; går på nationellt program på gymnasiet, komvux eller yrkesintroduktion och satsar hårt på att bli färdiga med sina studier för att kunna få ett arbete.

Villkoren efter studierna är stenhårda. Ungdomen har sex månader på sig att skaffa sig ett fast arbete, på minst två år. Det får inte vara vikariat, projektarbete, timanställning eller någon form av arbetsmarknadsåtgärd. Det ska vara kollektivavtalsenlig lön.

Det är svårt för alla unga människor att få ett fast arbete direkt efter gymnasiet. För den här gruppen som står utan nätverk och familj är det så klart extra svårt. Och de har sex månader på sig. Klarar de inte det ska de utvisas.

Förutom det rent omänskliga kan man undra hur ekonomiskt försvarbart det är att låta en ungdom gå i skolan i bortåt fem år och skaffa sig en yrkesutbildning för att sedan utvisa densamma om den inte passerar nålsögat för en tillsvidareanställning.

Så, när Företagarna och företagen efterlyser arbetskraftsinvandring från länder utanför Europa – säger vi: Varsågoda! Sverige har många fantastiska ungdomar som snart blir anställningsbara!

Bara i vår förening har vi ungdomar som pluggar till undersköterskor, fordonstekniker, målare, snickare, elektriker, frisörer, VVS-tekniker och annat.

De ungdomarna kommer fylla tomrummen som uppstår vid de stora pensionsavgångarna, de kommer att reparera våra bilar och de kommer att se till att det finns personal inom äldreomsorgen.

För arbetsgivaren är detta ett guldläge att hitta en ambitiös medarbetare, men för medarbetaren handlar det inte bara om ett arbete – det handlar om att få starta sitt nya liv.


Eva Brandsma, ordförande Frivilliga familjehem på Värmdö, en ideell förening som stöttar ensamkommande


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE