Reflexmässigt stöd till Turkiet försvagar EU

Slutreplik från Charlie Weimers om Erdogan och migration

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaterna röstar reflexmässigt för fortsatt stöd till Turkiet i EU-parlamentet. Detta agerande försvagar EU:s förhandlingsposition och stärker Erdogan, skriver Charlie Weimers.
Moderaterna röstar reflexmässigt för fortsatt stöd till Turkiet i EU-parlamentet. Detta agerande försvagar EU:s förhandlingsposition och stärker Erdogan, skriver Charlie Weimers.

SLUTREPLIK. Genom avtalet med Turkiet har EU försatt sig i en ohållbar gisslansituation.

Tomas Tobé kallar Sverigedemokraternas förslag för naiva men har inget annat än slagord att erbjuda. Han vill i praktiken att EU skall vika sig och ger mer pengar till Turkiet, vilket vi nu ser ske. Förr kallades detta att betala tribut.

Tobé hävdar även att en isolering av Turkiet riskerar att leda till en permanent migrationskris vid Greklands gräns, men ignorerar det faktum att vi sedan länge redan har en migrationskris vid EU:s södra gräns.

Vidare skriver Tobé att ”olagliga gränsöverträdelser aldrig accepteras”. Samtidigt är Moderaterna för att asylansökningar skall behandlas i våra länder även om de som ansöker tagit sig in illegalt.

Så agerar inte Australien. Där behandlas alla asylansökningar utanför landet och ingen som tagit sig in illegalt beviljas uppehållstillstånd. Modellen fungerar och antalet drunknade på väg till Australien har sjunkit till noll.

Slutligen skriver Tobé att ”EU inte får ge vika för Erdogans maktspråk.” Men det är precis vad man gör när man bjuder in Erdogan på toppmöte och öppnar för ytterligare stödmiljarder till Turkiet medan de utövar hybridkrigföring mot Europa.

Moderaterna röstar reflexmässigt för fortsatt stöd till Turkiet i EU-parlamentet. Detta agerande försvagar EU:s förhandlingsposition och stärker Erdogan. Förhoppningsvis inser Moderaterna och andra svenska partier förr eller senare detta faktum.

Nu krävs handling som är bevisat effektiv. Vi vet av erfarenhet att den australiensiska modellen fungerar, vi vet att Erdogan viker ner sig när han möter kraftigt motstånd och vi vet att gränsbarriärer fungerar.

Låt oss basera vår politik på det vi vet fungerar i stället för teorier, förhoppningar och önskedrömmar.

Under många århundraden tvingades flertalet av Europas länder betala tribut – så kallat turkiska sjöpass – för att inte handelsfartyg i Atlanten och Medelhavet skulle kapas och besättningarna förslavas av sjörövare från Barbareskstaterna under osmansk överhöghet.

Då som nu fanns de som ville betala tribut hellre än att sätta hårt mot hårt.


Charlie Weimers, Europaparlamentariker (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här:

Publisert:

LÄS VIDARE