Ovärdigt att ni inte tar till er av kritiken, SR

Slutreplik från Unga Hörselskadade om transkribering av Sommar i P1

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi menar att det är ovärdigt Sveriges Radio att inte ta till sig av kritiken och visa vilja att öka tillgängligheten. Radio i allmänhetens tjänst har ett stort ansvar för att i dessa frågor vara ett föredöme, skriver Unga Hörselskadade.
Vi menar att det är ovärdigt Sveriges Radio att inte ta till sig av kritiken och visa vilja att öka tillgängligheten. Radio i allmänhetens tjänst har ett stort ansvar för att i dessa frågor vara ett föredöme, skriver Unga Hörselskadade.

SLUTREPLIK. Bibi Rödöö och Ulf Myrestam skriver för Sveriges Radio i en replik på vår debattartikel att avsnitten inte kan textas på grund av upphovsrättslagen.

En uppfattning vi inte delar, eftersom de kan tillgängliggöras genom att Sveriges Radio i framtiden väljer att lösa saken genom avtal.

Ingen av de sommarpratare som vi i Facebookgruppen varit i kontakt med har ifrågasatt spridningen av deras program. Däremot har många ställt sig frågande till varför Sveriges Radio inte själva publicerar materialet.

Sverige är anslutna till Förenta Nationernas konvention för personer med funktionsnedsättning. Av artikel 9 följer bland annat att konventionsstaterna ska vidta ändamålsenliga åtgärder för att undanröja hinder vad gäller tillgänglighet. Det hade därför varit i linje med regeringens ambitioner vad gäller mänskliga rättigheter, om Sveriges Radio inför nästa år valt att teckna nya avtal med sina sommarvärdar som ger tillstånd att erbjuda programmen för alla.

Vi menar att det är ovärdigt Sveriges Radio att inte ta till sig av kritiken och visa vilja att öka tillgängligheten. Radio i allmänhetens tjänst har ett stort ansvar för att i dessa frågor vara ett föredöme.

Statens uppgift är att sätta ramarna för public service genom sändningstillståndet.

Om public service inte själva avser att tillämpa villkoren för uppdraget uppmanar vi riksdagen och kulturminister Amanda Lind att klargöra kraven på tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning inför kommande sändningstillstånd.

Kristofer Peterson, vice ordförande Unga Hörselskadade
Jonathan Sohlmér, riksstyrelseledamot Unga Hörselskadade
Ahmed Cherif, medlem Unga Hörselskadade


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE