Vi måste sluta att se ned på våra kroppar

Debattören: Hylla kvinnan i stället för att tala om för oss hur vi går ner 10 kilo på 10 dagar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sofia Torbjörnsdotter: ”Det är dags att vi slutar se ned på våra kroppar och att vi i stället börjar titta på vilka under de faktiskt utför. Våra kroppar ger oss möjligheten att göra liv, leva våra liv och hjälpa andra med sina liv.”

Johnér, privat

DEBATT. Jag hör till den numera stora gruppen som under sitt liv har eller har haft en ätstörning. Vi talar alltså inte om lite ångest över för mycket glass utan hetsätning och sedan kräkningar och också långa perioder helt utan mat.

Jag har behandlat min kropp illa många gånger.

Utifrån detta slog det mig i morse, när jag låg i sängen och kunde höra mina egna hjärtslag, att min kropp är en hjälte som har klarat alla dessa påfrestningar. Nu är det dags att börja behandla kroppen som den hjälte den är.

Men hur började allt egentligen? Jag har försökt att tänka tillbaka och hitta förklaringar. Vi omges överallt av budskap om att vi ska vara perfekta, prickfria och utan minsta skråma.

Vem kom egentligen på saker som ”gravid träning” och dieter som 5/2? När blev bantningspiller och Nutrilett-shakes en del av vår dagliga rutin snarare än något som vi bara testade?

Vi väljer att vända oss till tidningar, böcker, tips online och bloggare med omöjliga standards för hur vi ska vara och för att nå omöjliga mål. Detta gäller inte minst när det kommer till hur jobbigt det blivit att vara gravid.

För det första ska vi knappt gå upp i vikt när vi väntar barn, sedan ska förlossningen gå smidigt utan minsta komplikationer och därefter ska vi inom två veckor helst ha gått ned 20 kilo.

Allt detta gör mig arg!

Vad är det för samhälle vi lever i där vi pushas att vara perfekta när vi i stället borde ägna tid och kraft åt att älska våra hjältar – våra kroppar. Men det talar vi inte om.

Det finns så mycket att älska!

Låt mig ge några exempel, vi föder barn (trycker ut en bebis genom vaginan och borde egentligen belönas med världens största pris), vi lever i värld med storlekar och modeller i storlek 32 trots att den genomsnittliga kvinnan i Sverige har storlek 38/40 och klarar det genom att hetsa våra kroppar maximalt med träning, rätt kost och tajta korsetter.

Trots allt detta fortsätter våra hjärtan att slå!

Jag tycker att det är dags att vi slutar se ned på våra kroppar och att vi i stället börjar titta på vilka under de faktiskt utför. Våra kroppar ger oss möjligheten att göra liv, leva våra liv och hjälpa andra med sina liv.

Så varför hjälper vi inte varandra i stället för att pressa på om omöjliga mål?

Jag har en treårig liten syster som jag vill i 16 års åldern ska kunna läsa ”Kvinnor, ni är fantastiska” på tidningars löpsedlar i stället för ”Kvinnor, så går ni ner 10 kilo på 10 dagar”.

Vi kvinnor och våra kroppar är hjältar – det vill jag ska lyftas upp till varje pris!


Sofia Torbjörnsdotter, Haninge


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

DEBATT. Sluta banta – du mår bara sämre med diet
LÄS OCKSÅ

DEBATT. Modeller: Vi har fått nog av sjuka ideal

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Vad är det för fel på att vilja gå ner i vikt?

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Skippa sockret – om du älskar ditt barn

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Barnen dör knappast av en bulle då och då

Publisert: