Höj stödet till föräldrar som är ensamstående

Miljöpartiet: Var tionde barn i Sverige lever i ekonomisk utsatthet

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Miljöpartiet vill i budgeten för 2021 att underhållsstödet till ensamstående föräldrar höjs. När vi investerar i framtiden måste vi göra det på ett sätt som minskar klyftorna och bygger ett mer rättvist Sverige, skriver Per Bolund.
Foto: GETTY, TT
Miljöpartiet vill i budgeten för 2021 att underhållsstödet till ensamstående föräldrar höjs. När vi investerar i framtiden måste vi göra det på ett sätt som minskar klyftorna och bygger ett mer rättvist Sverige, skriver Per Bolund.

DEBATT

DEBATT. Kriser slår inte jämlikt. Den ekonomiska kris som coronapandemin fört med sig är inget undantag. Det är de ekonomiskt utsatta som drabbas värst och det är dem vi måste ge stöd när ekonomin och samhället ska omstartas och återuppbyggas.

När vi investerar i framtiden måste vi göra det på ett sätt som minskar klyftorna och bygger ett mer rättvist Sverige. I den förra krisen valde den borgerliga regeringen att öka klyftorna. I denna kris vill Miljöpartiet prioritera stöd till samhällets ekonomiskt mest utsatta.

2016 levde drygt 180 000 barn i ekonomisk utsatthet i Sverige. Det är vart tionde barn i vårt land. Ser vi till de barn som växer upp med ensamstående föräldrar så är det mer än vart femte barn som lever i ekonomisk utsatthet. När föräldrarna har svårt att få ekonomin att gå ihop drabbar det barnen.

Ett träffsäkert sätt att förstärka ekonomin för ensamstående föräldrar och ge deras barn bättre uppväxtvillkor är att förstärka underhållsstödet. 

Miljöpartiet vill i budgeten för 2021 att underhållsstödet till ensamstående föräldrar höjs. Det innebär också att många kvinnor med låga inkomster får ökad ekonomisk makt, vilket bidrar till ökad jämställdhet och stärker hela samhället. Det är en effektiv väg att ge barn alla de möjligheter i livet som de har rätt att få.

Nivån på underhållsstödet från Försäkringskassan låg i nästan 20 års tid oförändrad på omkring 1 200 kronor per barn och månad, men 2015 införde vi olika nivåer beroende på barnets ålder och 2018 höjde vi nivåerna ytterligare.

Trots detta väger underhållsstödet fortfarande inte tillräckligt upp för de låga inkomster och höga utgifter för barnen som många ensamstående föräldrar kämpar med.

Vi har under våren bland annat höjt bostadsbidraget för barnfamiljer men det är inte tillräckligt. Miljöpartiet anser att det nu är dags att ta nästa steg och permanent höja underhållsstödet till ensamstående föräldrar.

Sverige är ett rikt land. Vi ska klara av att vända trenden av ökande ojämlikhet som på sikt hotar både vår ekonomi och vår sammanhållning. Inte minst hotar den våra barns framtidsutsikter.

För oss miljöpartister det en självklar första prioritering i den ekonomiska återhämtningen att skapa bättre ekonomiska förutsättningar för alla barn i samhället – inte minst de med ensamstående föräldrar. 

Under de senaste 20 åren har inkomstklyftorna ökat i Sverige. De val vi gör nu måste vända den utvecklingen. Nystarten för svensk ekonomi måste bli både hållbar och rättvis. Inte minst för att varje barn förtjänar bästa möjliga start i livet.


Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet de gröna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE