Regeringen klarar inte av att sköta om landet

Ulf Kristersson: Sprängningarna visar att Löfven har tappat kontrollen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Dessvärre har den här regeringen tappat kontrollen över vad som händer i Sverige. Nu på morgonen vaknade vi återigen till nyheter om bomber och sprängningar, denna gång i Stockholms innerstad och i centrala Uppsala, skriver Ulf Kristersson.
Dessvärre har den här regeringen tappat kontrollen över vad som händer i Sverige. Nu på morgonen vaknade vi återigen till nyheter om bomber och sprängningar, denna gång i Stockholms innerstad och i centrala Uppsala, skriver Ulf Kristersson.

DEBATT. I morse vaknade vi återigen till nyheter om sprängningar. Ingen lyssnar på en regering som inte klarar av att sköta om sitt eget land.

Jag är just ju nu på Folk och förvars årliga rikskonferens i Sälen där politiker, myndigheter och organisationer samlas för att diskutera försvars- och säkerhetspolitik och samhällets krisberedskap. Igår höll jag mitt anförande om framtidens svenska försvars- och säkerhetspolitik, och en av mina huvudpoänger var att inre och yttre säkerhet hänger intimt ihop.

En stark svensk röst utomlands börjar med framgångsrik politik hemmavid. Ingen lyssnar på en regering som inte klarar av att sköta om sitt eget land.

Dessvärre har den här regeringen tappat kontrollen över vad som händer i Sverige. Nu på morgonen vaknade vi återigen till nyheter om bomber och sprängningar, denna gång i Stockholms innerstad och i centrala Uppsala.

Enligt Brottsförebyggande rådet genomfördes över 230 bombdåd under 2019 – vilket är betydligt fler än 2018. Situationen har alltså eskalerat kraftigt och saknar enligt polisen motsvarighet internationellt.

Jag tror att allt fler medborgare ställer sig frågan om staten över huvud taget klarar av uppdraget att upprätthålla lag och ordning, eller om de gängkriminella helt tagit över.

Pessimismen över samhällsutvecklingen ligger på rekordnivåer. Nyligen varnade professor Wilhelm Agrell för att statens auktoritet är utmanad. Han skrev: ”Samhällets våldsmonopol, själva kännetecknet för en suverän fungerande statsmakt, har bit för bit gröpts ur”.

Det här är en mycket farlig utveckling. Ett land vars medborgare inte känner trygghet och säkerhet, kommer förlora tilliten till samhällets institutioner och till varandra.

Det finns många skäl till varför vi är där vi är. Inte minst en ansvarslös migrations- och integrationspolitik, kombinerat med aningslös lagstiftning och otillräckliga polisiära resurser. Läget är akut, men regeringens tempo är lågt. Statsministern ”såg det inte komma” i en berömd intervju. Men hela Sverige ser nu de skjutningar och bombdåd som äger rum nästan varje dag.

Mina tankar går till alla dem som kunde ha skadats och dödats i natt. Till föräldrarna som med yrvakna barn i famnen fick utrymma sina hem. Och som idag inte kan gå till förskolan för att rutorna har blåsts ut där också.

Och så går mina tankar till alla som misströstar, som fruktar att detta är det nya normala. Människor som är rädda för egen del — eller för sitt lands skull.

Staten måste återta kontrollen över städer och stadsdelar, men det nödvändiga förtroendekapital som behövs för att klara det eroderar för varje dag. Svenska folket förväntar sig nu en politisk mobilisering av alla tillgängliga resurser för att bryta denna förödande utveckling.

Det finns saker vi kan göra här och nu. Moderaterna har tidigare presenterat omfattande satsningar på fler poliser och dubblerade straff för den som begår ett gängrelaterat brott. Vi vill slopa mängdrabatten så att kriminella ställs till svars för fler av de brott som de begår.

Reglerna för villkorlig frigivning måste skärpas och lagstiftningen ändras så att fler utländska medborgare utvisas till sina hemländer. Dessutom måste straffet skärpas för den som ertappas med sprängmedel på allmän plats.

Vi har även avsatt resurser för en fyrdubbling av polisens kameraövervakning, så att fler kameror kan sättas upp på brottsutsatta platser eller där det bedöms finnas en risk för nya sprängdåd eller skjutningar.

Allt detta behöver genomföras omedelbart, men regeringen är senfärdig och motvillig. Den tittar ner på sina 73 punkter medan barnfamiljer tvingas evakuera sina sönderbombade hus mitt i natten. Det är rent provocerande. 

Inre och yttre säkerhet hänger ihop. Kriminaliteten i Sverige, och regeringens oförmåga att hantera den, skadar inte bara den nationella säkerheten. Den försvagar också Sveriges trovärdighet som partner utomlands. Det är farligt i en värld där säkerheten alltmer bygger på internationellt samarbete.


Ulf Kristersson, partiledare M


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE