Skillnad på kriminella bedragare och slarv

Replik om tandvården i Region Stockholm

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Tandvårdsberedningen står för för en ekonomi i balans och en trygg vård. Det är skillnad på brottslighet och slarvigt skrivna journaler, skriver debattören
Foto: TT
Tandvårdsberedningen står för för en ekonomi i balans och en trygg vård. Det är skillnad på brottslighet och slarvigt skrivna journaler, skriver debattören

REPLIK. Vårdgivare som begår brott polisanmäls enligt rådande regelverk undantagslöst.

Vänsterpartiet menar att mer är hälften av Stockholms tandläkare är kriminella bedragare vilket givetvis inte stämmer.

Det är orättvisa anklagelser mot en av våra viktigaste yrkeskårer, en god tandhälsa leder till god folkhälsa.

Granskningen som är inledd på initiativ av majoriteten visar hittills att 12 av 33 vårdgivare haft fel i sina fakturor till regionen.

Vi står för en ekonomi i balans och en trygg vård. Regionen har arbetat systematiskt med uppföljningar under många år och sedan i höstas har vi kunnat fördjupa arbetet tack vare ny teknik.

Fynden i granskningen är allvarsamma, men vi behöver skilja brottslighet från slarvigt skrivna journaler. Vänsterpartiet gör förstås inte denna åtskillnad, utan höjer Folktandvården och sågar alla andra trots att vi ser samma förekomst av fel i deras fakturering. En ideologisk ståndpunkt utan grund.

Vårdgivare som begår brott polisanmäls enligt rådande regelverk undantagslöst. Om patientsäkerheten riskeras går anmälan till IVO. Vänsterpartiet kommer inte med några egna åtgärdsförslag. Det de kräver är antingen redan inlett av oss i majoriteten alternativt inte möjligt att genomföra.

Lagen om nödvändig tandvård återfinns i tandvårdslagen. Där fastslås att myndiga medborgare ska ha rätt att välja tandläkare, en rättighet som Vänsterpartiet vill strypa.

Lagen bör ses över, men vi värnar goda relationer mellan patienter och tandläkare samtidigt som ett upphandlat alternativ till de som inte kan göra aktiva val är att överväga.


Karin Fälldin, ordförande tandvårdsberedningen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE