Debatt

Tvinga producenterna ange prylars livslängd

MP: Använd teknikutvecklingen och förläng livet på planeten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi har förväntad livslängd på mjölkpaketet, då är det inte mer än rimligt att det också finns på kartongen till en ny mobiltelefon, datorer eller diskmaskiner, skriver  Per Bolund och Emma Hult (MP).
Vi har förväntad livslängd på mjölkpaketet, då är det inte mer än rimligt att det också finns på kartongen till en ny mobiltelefon, datorer eller diskmaskiner, skriver Per Bolund och Emma Hult (MP).

DEBATT

DEBATT. Tänk dig att du behöver köpa en diskmaskin eller spis. Vad är det som avgör ditt val? Pris såklart, men kanske även utseende och om den drar mycket el.

För allt detta finns de märkningar och information som du som konsument kan få. Det underlättar för ditt val och du väljer själv utifrån det just du tycker är viktigt.

Men en sak vet du inte. Hur länge förväntas spisen eller diskmaskinen hålla? 1, 2 eller 5 år?

Det är till och med så producenter har avslöjats med att bygga in ett planerat åldrande där mobiltelefonen blir segare efter ett par år eller diskmaskinen råkar gå sönder precis efter att garantitiden har gått ut.

Än värre blir det av att många av produkterna är byggda för att försvåra reparationer. Det kan göra att kostnaden för att laga blir högre än för att köpa nytt.

Köp och slängsamhället blir nog inte mer absurt än så här. När det ekonomiska systemet gynnar mer konsumtion istället för längre användande eller reparation. Just för att ändra på det har vi miljöpartister genomfört flera reformer för hållbar konsumtion, exempelvis sänkt moms på reparationer. Men det krävs fler åtgärder för att stoppa slöseriet.

Den tekniska utvecklingen gör att vi har kunnat förlänga livet för oss människor. Men om vi vill förlänga livet på planeten behöver vi använda teknikutvecklingen även för att förlänga livet på prylarna vi har omkring oss.

  • Miljöpartiet vill därför tvinga producenter att berätta för oss konsumenter hur länge deras produkter är byggda för att hålla. Vi har förväntad livslängd på mjölkpaketet, då är det inte mer än rimligt att det också finns på kartongen till en ny mobiltelefon, datorer eller diskmaskiner. Hur lång den beräknade livslängden är för en produkt är upp till producenten att avgöra, men då kan vi konsumenter välja bort de som inte producerar varor med kvalitet och hållbarhet. Krav på redovisning av livslängd för vissa produkter finns redan i exempelvis Norge, Island och Nederländerna, det vore på tiden att Sverige följer efter.
  • Koppla reklamationsrätten till förväntad livslängd. Reklamationsrätten är din rätt som köpare att klaga på en vara du köpt. Konsumentlagstiftningen behöver ändras så att varor med en förväntad livslängd på över 2 år ska ha en reklamationstid på 5 år. Detta är ett system som redan i dag finns i Norge.
  • Förstärk den omvända bevisbördan i reklamationsrätten från 6 månader till 2 år. Miljöpartiet föreslår att förlänga den omvända bevisbördan i reklamationsrätten till två år istället för som i dag sex månader. Det gör att det under två år inte är jag som köpare som måste bevisa att felet fanns inbyggt i produkten, utan i stället företaget som har bevisbördan på sig. Detta innebär en skärpning av den svenska konsumentlagstiftningen som ger mer makt till oss konsumenter
  • Inför ett ”produktpass” för alla produkter. I passet ska det framgå vad produkten innehåller och var den kommer ifrån. Du som konsument ska också få reda på hur produkten på bästa sätt kan repareras och på andra sätt uppnå den beräknade livslängden. Det ska också framgå hur den kan återvinnas.

Miljöpartiet vill skapa en hållbar konsumentmarknad där vi alla kan vara en del av lösningen på miljöproblemen. Det är inte den som har flest prylar när den dör som vinner. Det är den som får mesta möjliga nytta av sina prylar som ser till så att planeten vinner.


Per Bolund, språkrör (MP)
Emma Hult, riksdagsledamot, Civilutskottet (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Miljöpartiet

ÄMNEN I ARTIKELN

Miljöpartiet

Per Bolund

Emma Hult

Konsumentelektronik

Konsumtion och klimat

Konsumism

Miljöfrågor