Vi måste våga titta på avkriminalisering

C-politiker: Att regeringen blir hög på klassretorik hjälper inte i kampen mot drogerna

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Regeringen har utsett överklassen till primärt mål i sitt nya krig mot drogerna. Det gör bara en regering som inte bryr sig om verkligheten, skriver debattören.
Foto: TT
Regeringen har utsett överklassen till primärt mål i sitt nya krig mot drogerna. Det gör bara en regering som inte bryr sig om verkligheten, skriver debattören.

DEBATT. Regeringens företrädare är höga på klassretorik i kampen mot droger. Samtidigt avslöjas deras låga kunskapsnivå om droganvändning och missbruk i Sverige. Det är förödande för de många som skulle behöva en bättre drog- och missbrukspolitik i Sverige.

Enligt statsminister Stefan Löfven är det överklassens användning av droger som är orsak till gängkriminaliteten i svenska städer. Ett påstående som fått stöd av bland annat justitieminister Morgan Johansson.

Regeringen har därför utsett överklassen till primärt mål i sitt nya krig mot drogerna. Det gör bara en regering som inte bryr sig om verkligheten.

Eller nog är det lätt att komma över droger i Danderyd så som det beskrivs i en artikel som Morgan Johansson flitigt använt till försvar av regeringens fokus på överklassen. Men det är det också i Malmös Rosengård och Kroksbäck. Och i små orter på den skånska landsbygden. Och på medelklassens villagator. Det borde en justitieminister veta.

Men regeringen behöver tydligen hjälp med lite fakta. Så här ser det ut:

Ser man bara överklassens droganvändning är man alltså politiskt blind. Eller kanske politisk populist som bryr sig mer om att prata negativt om överklassen än att faktiskt hjälpa de mest utsatta på samhällets botten.

Det största problemet är dock inte retoriken men att regeringen, med statsministern i spetsen, inte har någon lösning.

”Vi måste göra någonting”. ”Vi måste vara hårda”. ”Vi får aldrig ge upp”. Det är det mest konkreta Löfven har att komma med. Förutom att det är helt uteslutet att se över nolltoleransen som varit Sveriges ledord i kampen mot drogmissbruk genom de senaste decennierna.

Att regeringen inte har något nytt att komma med när de blåser till kamp mot drogerna är väldigt talande.

Droger och narkotikamissbruk utgör ett stort problem för de människor som drabbas, för anhöriga och för hela samhället. Och just Sverige ligger i topp i Europa när det kommer till hur många som förlorar livet på grund av droger.

Det borde vara ett uppvaknande för de som försvarar senaste decenniernas politik när det kommer till droger och missbruk. Ändå har politiken aldrig utvärderats under sina 30 år.

Och i stället för att inse problemen ropar regeringen på mer av samma. Utan att kunna förklara hur det ska göra skillnad.

Alltför få människor får i dag hjälp mot sina missbruksproblem. Allt för många dör på grund av användning av droger. Därför behövs en genom­gripande utredning av orsakerna till den höga narkotikadödligheten och vilka reformer som är nödvändiga för att minska den.

En sådan utredning måste våga undersöka om dagens lagstiftning hindrar att människor insjuknar i drogberoende. Eller om dagens politik i stället indirekt bidrar till den höga dödligheten bland människor som använder droger i Sverige.

Och det behövs öppna sinnen. Det innebär också att man borde se på vilka erfarenheter det finns i andra länder av att både minska narkotikamissbruket och minska dödsfallen bland drogberoende.

I Portugal har man till exempel valt att avkriminalisera bruket av narkotika. Detta har lett till att antalet unga brukare har minskat, andelen opiatrelaterade dödsfall har minskat och missbruksvården i Portugal har blivit bättre och mer effektiv. En lösning som även rekommenderas av FN och världsledande missbruksforskare.

Det innebär inte nödvändigtvis att det är rätt väg för Sverige. För Centerpartiet är det dock avgörande att utvärdera nuvarande lagstiftning och andra länders politik. Allt annat är att svika några av de mest utsatta i samhället.

Varje människa som köper droger bidrar till den illegala marknaden och gängens makt. Det gäller i Danderyd som i resten av landet. Men att bara bry sig om överklassens droganvändning är att svika de som behöver en seriös politik - och en seriös regering - som mest.

Niels Paarup-Petersen, riksdagsledamot (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publicerad:

LÄS VIDARE