Garantera att kurder inte utlämnas, Linde

V-politiker: Vi kräver besked från utrikesministern

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Den som ger en auktoritär regim som Turkiet ett finger kommer förr eller senare bli av med hela handen. Vi kräver att utrikesminister Ann Linde ger garantier för att inga kurder kommer utlämnas, skriver åtta politiker från Vänsterpartiet.
Den som ger en auktoritär regim som Turkiet ett finger kommer förr eller senare bli av med hela handen. Vi kräver att utrikesminister Ann Linde ger garantier för att inga kurder kommer utlämnas, skriver åtta politiker från Vänsterpartiet.

DEBATT. I och med Sveriges ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato har en despotisk och maktfullkomlig medlem vädrat morgonluft.

Krav har ställts på Sverige om att lämna ut 21 kurder till Turkiet.

De personer som begärs utlämnade påstås vara ”terrorister”, ett ord som man använder mot de flesta oppositionella och alla som på något sätt uttrycker kritik mot den politik som förs i landet just nu.

Vi var många som varnade för den turkiska statsledningens reaktion på en svensk ansökan om medlemskap i Nato eftersom vi förstod att Turkiet skulle ta tillfället i akt.

Vi kräver att utrikesminister Ann Linde ger garantier för att inga kurder kommer utlämnas till Turkiet.

Att Sverige över huvud taget sätter sig vid förhandlingsbordet med en, för hela omvärlden känd diktator, är oroande med tanke på Turkiets agerande mot det kurdiska folket, kristna minoriteter och oppositionella.

Dessa har utsatts för systematiska förföljelser, trakasserier och valsabotage. Man har fängslat oppositionella politiker och partiledare, journalister, advokater och människorättsaktivister.

Svenska riksdagsledamöter har pekats ut som terrorister och svenska politiker och ministrar har listats som ”fiender till Turkiet”. Turkiet har även påstått att Sverige skulle vara en värmestuga för terrorister och extremister.

Vi får aldrig glömma att många av de kurder som befinner sig i Sverige gör det på grund av de systematiska förföljelserna av kurder i Turkiet.

Nu befaras det också att Turkiet ställer krav på Sverige om ett extra hårt fördömande av de kurdiska styrkorna i YPG/YPJ. Dessa har ofta haft kvinnor i spetsen som slagit tillbaka Islamiska staten.

Det är en kamp de förde, inte bara för sin egen skull, utan för hela världens skull.

Kravet om utlämning är något Sverige under inga omständigheter bör gå med på.

Under 2019 gav Ann Linde de kurdiska styrkorna i Rojava sitt stöd. Det enda som ändrats sedan dess är i praktiken de nya kraven från Erdoganregimen.

Hur det går ihop med Sveriges ambitioner om att vara en garant för mänskliga rättigheter är svårt att begripa. Det är nästan lika svårt att förstå hur det går ihop med att ha en regering som säger sig föra en feministisk utrikespolitik.

Sverige ska vara stolta över att människor på flykt undan auktoritära regimer söker sig hit för skydd. Det säger något om den svenska demokratin.

Att i ett sådant läge lämna ut dessa människor till den regim de flytt från vore inte ett svek bara mot dem utan också mot allt som Sverige står för internationellt.

Vi kan tycka vad vi vill om ansökan om ett svenskt Natomedlemskap. Ansökan är inskickad och nu börjar påtryckningarna.

Och den som ger en auktoritär regim som Turkiet ett finger kommer förr eller senare bli av med hela handen. I dag är det kurderna och imorgon utan tvekan någon annan.

Vi vill inte ens visualisera konsekvenserna av detta. Andra världskrigets ödesdigra skuggor gör sig uppenbara.

Vi kan aldrig acceptera en process där Sverige går från rättsstat till rädd stat, i klorna på en auktoritär regim.


Nujin Alacabek, oppositionsråd i Huddinge (V)
Jonas Lundgren, gruppledare på Lidingö (V)
Ann-Margrethe Livh, fd borgarråd i Stockholm (V)
Elena Karlström, ordförande för Vänsterpartiet Storstockholm (V) 
Bo Leinerdal, oppositionsråd i Järfälla (V)
Anita D'Orazio, Asylrättsrådgivare och styrelseledamot i Fristadsfonden (V)
Mats Einarsson, gruppledare i Botkyrka och f.d. riksdagsledamot (V)
Åsa Bååth, vice ordförande i Haninge (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE