Nu måste budgeten bli ett lyft för välfärden

Kommunal: Här är satsningarna som behöver göras

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Rejäla och långsiktiga investeringar i välfärden, fixa sjukförsäkringen och säkra satsningen på ett nytt omställnings- och studiestöd. För medlemmarna i Kommunal så finns det bara ett budgetalternativ som duger – en budget för välfärden, skriver Tobias Baudin.
Rejäla och långsiktiga investeringar i välfärden, fixa sjukförsäkringen och säkra satsningen på ett nytt omställnings- och studiestöd. För medlemmarna i Kommunal så finns det bara ett budgetalternativ som duger – en budget för välfärden, skriver Tobias Baudin.

DEBATT. Trots att Sverige har en ny regering på plats så befinner vi oss fortfarande i ett svårt politiskt läge. Nästa steg är en budget som kan gå igenom riksdagen. Och det verkar inte bli lätt.

Nu krävs det av Sveriges politiker att söka samsyn i stället för motsättningar, att fokusera på det som förenar och inte det som skiljer sig åt.

För medlemmarna i Kommunal, som kämpar varje dag i den fortfarande pågående pandemin, så finns det bara ett budgetalternativ som duger. Ett alternativ som dessutom har god potential att ena alla riksdagens vettiga partier: En budget för välfärden.

Den senaste tiden har bjudit på ytterligare en tumultartad period i svensk politik. Att en ny regering snabbt kom på plats efter ett varv av talmansrundor är positivt, inte minst för medlemmarna i Kommunal som fortfarande arbetar hårt i den pågående pandemin och är i behov av en handlingskraftig regering.

Framför oss ligger nu ytterligare en period av osäkerhet som kommer kräva båda kompromissvilja och ansvarstagande från riksdagens partier.

Något som tyvärr har saknats från flera håll under den senaste tidens politiska kaos.

Men om det är något coronapandemin bevisat så är det att det finns en tydlig samsyn bland i alla fall en majoritet av partierna i en fråga – frågan om att vi behöver stärka välfärden.

Det visar på att många av riksdagens partier vet vad som krävs för att vi tillsammans, efter den pandemi som lamslagit världen, ska kunna bygga ett samhälle som är både starkare, bättre och mer hållbart. Och som dessutom har förutsättningen att hantera eventuella liknande kriser i framtiden på ett långt mycket mer hållfast sätt.

Medan medlemmarna i Kommunal upprätthåller välfärden i den pågående pandemin borde Sverige förbereda sig för en tid när detta är över.

Det är dags att bygga ett nya normala som är mycket bättre än det gamla. För att det ska vara möjligt behövs en handlingskraftig regering.

Det är höga krav på Sveriges välfärdsarbetare, pandemi eller ej, och det sista man förtjänar är uteblivna, nödvändiga beslut. För att den nya regering ska kunna vara något mer än en platshållare behövs en budget som kan gå igenom en riksdagsomröstning. 

Här är Kommunals förslag på en budgetproposition som det borde finnas en bred samsyn kring – en budget för välfärden.

1. Rejäla och långsiktiga investeringar i välfärden. För att välfärden i framtiden ska präglas av god bemanning med rätt utbildning, bra arbetsvillkor till följd av det hög kvalité krävs investeringar som både prickar rätt och är långsiktiga.

2. Fixa sjukförsäkringen. En mänsklig sjukförsäkring kräver att stupstockarna tas bort och fokus i stället läggs på rehabilitering och möjlighet till återgång till ordinarie arbete.

Även sjukersättningen behöver lagas. I dag har vi de hårdaste reglerna för sjukersättning i hela OECD. Det är knappast rimligt.

Vi behöver en sjukersättning med ändrade regler som inte minst tar hänsyn till ålder och hur länge man har jobbat.

3. Säkra satsningen på ett nytt omställnings- och studiestöd. Det är elva miljarder som har enorm betydelse för arbetare, både yrkesmässigt och privat.

Det är många medlemmar i Kommunal som saknar rätt utbildning för sitt yrke och många som längtar efter att få utvecklas i det.

Tänk att efter åtta år, eller mer, på ett äldreboende eller en förskola kunna utbilda sig till undersköterska, specialistundersköterska, barnskötare eller något helt annat – med lön under tiden. Detta kan inte slarvas bort!

Låt inte prestige komma emellan en stark, framtidsinriktad budget och medlemmarna i Kommunal. Om inte av andra skäl så för alla som jobbar, tar ansvar och varje dag löser uppgifterna i välfärden mitt i en pandemi.

De har rätt till en handlingskraftig regering som fattar kloka beslut för en framtid efter corona. En framtid som präglas av en stark välfärd, goda arbetsvillkor och trygghet. En budget för välfärden är den budget som gör det möjligt.


Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE