Google och Apple – ni stödjer kvinnoförtryck

Debattören: Appen ni tillhandahåller utnyttjar och kränker saudiska kvinnor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Apple och Google möjliggör att saudiska män kan styra och övervaka kvinnor. Det är mycket oroväckande, skriver Gabriella Ohlzon.
Apple och Google möjliggör att saudiska män kan styra och övervaka kvinnor. Det är mycket oroväckande, skriver Gabriella Ohlzon.

DEBATT Just nu styrs och övervakas kvinnor av sina män, vilket Apple och Google möjliggör. Saudiarabien är en brutal diktatur där kvinnor inte anses vara lika mycket värda som män. Det är ett land som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Enligt saudisk lag måste kvinnor ha en manlig förmyndare som kan ge sitt tillstånd för att en kvinna ska få gifta sig, öppna bankkonton och för att resa.

Appen Absher möjliggör att förmyndare kan ha full kontroll över kvinnor med hjälp av olika funktioner. Absher är en statlig app som även finns som hemsida, appen har laddats ner över en miljon gånger. Ordet "Absher" betyder "din förfrågan är beviljad".

Funktionerna innefattar bland annat att betala en parkeringsavgift, förnya ett körkort, dra in resetillstånd, sätta restriktioner för vilka tider en kvinna får resa mm.

Förmyndaren kan till exempel svartlista vissa flygplatser och destinationer. Detta innebär att om en kvinna försöker lämna landet, får hennes förmyndare ett larm om detta och kan då stoppa henne.

Det finns även en sms-funktion som skickar ett sms till förmyndaren om en kvinna använder sitt pass vid incheckning eller gränskontroll.

Amnesty International, Human Rights Watch och flera människorättsaktivister har riktat kritik mot Apple och Google samt uppmanat dem att ompröva sitt beslut att tillhandahålla appen. Varken Apple eller Google har kommenterat kritiken. Den saudiska regeringen har inte heller kommenterat kritiken.

Kvinnor har tidigare behövt lämna in ett tillstånd till flygplatspersonalen för att få resa. Med Absher har det blivit mycket svårare för kvinnor att fly från sina familjer. Minst 1 000 kvinnor försöker fly Saudiarabien varje år. Många försöker komma åt sina Absher konton för att ta bort restriktioner – för att sedan kunna fly. Men det är inte lätt.

Det är mycket oroväckande att företag som Apple och Google tillhandahåller denna app i Google Play och AppStore. Både Apple och Google har en policy emot appar som på något sätt utnyttjar eller kränker människor. Det är precis detta Absher gör.

Vi kräver rättvisa för de saudiska kvinnorna och vi uppmanar Google och Apple att ta bort Absher från Google Play och Appstore. Det är under all kritik att dessa företag underlättar förtryck av kvinnor i en diktatur.

Google och Apple måste ta sitt ansvar. Vi har svårt att tvinga Saudiarabien att ändra sin lag – men stora aktörer i väst ska absolut inte göra det lättare för länder att bryta mot de mänskliga rättigheterna. Kvinnorna i Saudi behöver oss. De har rätt till sin frihet.


Gabriella Ohlzon, Intiativtagare till uppropet "Förbjud appen Absher" och medlem i Liberalerna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE