Debatt

Hej, är du sugen på att rösta SD?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattören: Fundera på vad du sätter i rullning med din valsedel

DEBATT. 2014-08-26.

Hej vännen! Lite sugen på att rösta på SD?

Jag fattar.

Du vill återerövra rätten att beställa *****bollar och dra turkhistorier utan att behöva ta hänsyn till vilka som sitter runt fikabordet. Man ska fan inte behöva smyga med sånt. Återerövra flaggan och allt det där är viktigt också. Ok. Jag är svennebanan från förorten, I get it.

Det är så viktigt för dig att du tänker lägga din röstsedel i Jimmies burk. För Sverige liksom. Eftersom du är min "genetiska like" vill jag bara prata lite om det. Ok?

Först av allt ska just din röst, tillsammans med min och andras, avgöra vilka människor som ska ta hand om vårt lands finanser och förutsättningar för oss medborgare.

Ta nu en rejäl titt på SD:s företrädare.

Vill du att det är just de här människorna som ska vara med och driva företaget Sverige? Tror du att det är en lätt uppgift?

Tror du på allvar att det räcker med en ambition att göra livet surare för flyktingar och andra invandrare för navigera Sverige framgångsrikt i en komplicerad internationell ekonomi och politik?

Fundera noga på det innan du släpper ner din röst i blåsippeurnan. Sen tittar vi på vilka mekanismer du är med och sätter i rullning när du bidrar till normaliseringen av ett vi-och-dom-tänkande utifrån etnicitet, religion och läggning. Jag säger inte att du är rasist men det händer grejer när man börjar sortera folk.

Och det kan gå fort.

Vi människor har funnits i drygt 200 000 år. Och jävlar vad vi har slagit ihjäl dem som inte tillhört den egna gruppen under den tiden. Trots de tusentals år vi har haft på oss att utvecklas är det blott 70 år sedan vi i västvärlden begick enorma systematiska folkmord på folk enkom utifrån etnicitet och religion.

Vi i Europa lät ett parti normalisera ett vi-och-dom-tänkande. Faktiskt på ungefär samma sätt som SD gör (i början gjorde faktiskt inte nazisterna särskilt mycket mer än att blåsa upp folks fördomar).

Resultat? Folkmord.

En liknande utveckling syns i Irak och Syrien. Islamiska staten avrättar och förslavar kurder, kristna och yazidier. För att de är "de andra". Samma psykologiska mekanismer igen. Man skapar hat. Bygger bilden av ett "perfekt samhälle" utan avvikande element. Avhumaniserar. Precis som nazisterna gjorde alldeles nyss.

Tro heller inte att IS trupper enbart består av fåraherdar. Många är människor som nyss var butiksbiträden, snickare och vanligt folk. Typ som du. Det gjorde nazisternas arméer också.

Och tror du på allvar att det aldrig kan hända här i Svedala för att vi är så upplysta, tycker jag du ska visualisera en viktig allsvensk fotbollsmatch som går fel: Horder av unga arga män i hemmalagets halsdukar letar som efter supporters från det besökande laget för att slå ner eller jaga bort dem.

Tror du det är något ovanligt?

Nej, du vet svaret. Det är ganska återkommande.

Det räcker med lite distansering och någonting som tänder gnistan. Ett negativt resultat. Ett orättvist domslut. Addera ett par uppviglare. Pang. Pöbel. Våld. Vi mot dem. Färgen på halsduken avgör om man är vän eller fiende.

Kan vi alienera oss så mycket från svenskar från en annan svensk stad att vi kan hata dem och misshandla dem över ett fotbollsresultat, vad tror du då kan hända om vi inte slutar att skapa motsättningar mellan våra invånare baserat på ursprung och religion?

Fundera på det.

Och nu till min vädjan:

1. Snälla, slösa inte din viktiga röst på rätten att säga *****boll utan lägg rösten på en ekonomisk och social politik som du tror bärs upp av människor som klarar av att navigera Sverige i en komplex värld. SD är inte det partiet. Jag lovar.

2. Snälla, vill du på riktigt att dina och mina ungar ska växa upp i trygghet så är det bara att skrota det där otäcka vi-och-dom-tänkandet rakt av. Bara medmänsklighet kan öka respekten och tryggheten i samhället.

För Sverige.

kram,

Christian Thorén

inlägget publicerades först på Facebook

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

LÄS VIDARE

Förtidsrösta i valet – så här gör du

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Nazism