Därför skulle vi i USA behöva ett Almedalen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Bill Miller, republikansk konsult, och Mark Strama, demokrat: När vi kom till Almedalsveckan i Visby kunde vi knappt tro våra ögon

I dag firar vi det viktigaste datumet i USA:s historia.  Den 4 juli 1776 undertecknade amerikanska kolonister Självständighetsdeklarationen, som var startskottet för den amerikanska revolutionen. De som skrev på detta historiska dokument, våra grundlagsfäder, hade olika bakgrund och politiska övertygelser. De förkroppsligade det som en dag skulle stå på USA:s stora sigill: e pluribus unum. Det är en latinsk fras som betyder ”av många, en”. Dagens politiska dialog i USA speglar dock inte denna gemenskap. Vår nation är kanske mer splittrad än någonsin.

För fyra år sedan röstade amerikanerna fram en president som lovade att ena människor över partigränser, just när vår nation brottades med sin värsta ekonomisk kris sedan den stora depressionen. Men i dag finns det en betydande del av oppositionen som ifrågasätter presidentens kvalifikationer, ja till och med hans medborgarskap. Detta är inte det politiska klimatet som behövs för att möta de enorma utmaningar som står framför oss.

När vi erbjöds möjligheten att besöka Sverige, väcktes frågan om huruvida USA kan dra lärdomar från den svenska samförståndsandan med gränsöverstigande möten mellan politik, näringsliv, debattörer, organisationer och medier i en atmosfär präglad av vänskap och goodwill. 

På budskaps- och musikfestivalen Peace & Love i Borlänge såg vi på nära håll hur människor med olika politiska övertygelser arbetade över gränserna för att skapa förutsättningarna för en inspirerande samhällsutveckling. En festival som skapar positiva bilder, välstånd och arbetstillfällen i Borlänge som tidigare var känt för sin brottslighet. Här lyssnar man på varandra för att göra det bästa för det lokala samhället och dess invånare.

När vi kom till Almedalsveckan i Visby kunde vi knappt tro våra ögon. På ett mingel första kvällen såg vi en VD skratta högt med en grupp anarkafeminister, samtidigt som en fackpamp samtalade ivrigt med någon från en liberal tankesmedja. Sedan gick de alla tillsammans för att lyssna på en miljöpartist prata om hennes visioner för Sverige. Och alla lyssnade! De kanske inte höll med om allt miljöpartisten sa, men de lyssnade ändå. Det är precis det här som saknas i amerikansk politik. 

Vi har besökt många panelsamtal som vi av språkliga skäl inte förstår ordagrant. Men vi behöver inte en tolk för att förstå det positiva som händer här. Genom Almedalsveckan har Sverige ett gränsöverskridande samtal om framtiden på ett unikt och demokratiskt sätt. 

I USA sker motsvarande samtal uteslutande under valkampanjer och präglas då av meningsskiljaktigheter och splittring. Resultatinriktade samtal, kompromisser, förståelse och konsensus lyser tyvärr med sin frånvaro.

Det civiliserade samtalet som genomsyrar Almedalsveckan skulle kunna vara den största gåvan ett land kunde ge till ett annat. På denna dag när vi som amerikaner känner stolthet för vårt land, är vi tacksamma för möjligheten att fira det under Almedalsveckan i Visby.

Bill Miller

Mark Strama

Publisert: