Snus hjälper oss kvinnor att fimpa

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Katrin Zytomierska: Det doftar korruption om EU:s antisnuspropaganda

Katrin Zytomierska.
Katrin Zytomierska.

I typ hela mitt vuxna liv har jag startat dagen med en cigg. Plötsligt en dag insåg jag att ciggen kommer att döda mig och då ­bestämde jag mig för att sluta­. Jag försökte med nikotinprodukter, men det var fruktansvärt plågsamt och jag mådde mest ­illa. Sen försökte jag sluta med snus i stället, och då gick det hur lätt som helst. Förutom hälsoaspekten har snusandet andra för­delar. Jag tvingas inte avbryta en middag med att smyga ut för en cigarett, jag utsätter inte andra, jag luktar inte skit.

Svenska män löper lägst risk att drabbas av cancer i bukspottkörteln i hela EU. Även riskerna för hals- och muncancer är lägre för svenska män i andra EU-­länder än Sverige. Svenska män röker också minst i EU. Däremot använder de lika mycket tobak som genomsnittet. Alltså snus.

Det låter väl som snus borde ­vara en bra grej? Det är det inte­ – för tjejer. Tjejer tycker nämligen att det är äckligt med snusande ­tjejer och killar tycker att det är manhaftigt. Det här provocerar mig väldigt mycket. Inställningen­ är både förlegad och kränkande.­ Som kvinna ska man inte behöva ta en massa skit för att man försöker sluta röka med det ­dokumenterat minst skadliga ­alternativet.

Förra veckan läste jag att Folkhälsoinstitutets experter även jobbar som konsulter åt Pfizer­ som tillverkar ett piller, Champix, som kan användas för att sluta röka. Det här pillret­ har kopplats till självmord och hjärtinfarkter. Samma gubbar­ och gummor som jobbar på Folkhälso­institutet och vill få bort snuset rekommenderar ­alltså folk att ta ett piller som ­uppenbarligen är mycket farligare än snus, och vars tillverkare de får pengar från. Money talks.

Men vi tjejer med hjärna och ­stake som struntar i alla idiotiska fördomar mot snus, våra rökfria liv hotas nu av EU:s nya regler. Lungcancer är vanligare bland kvinnor än män i Sverige. Och rökningen ökar bland kvinnor. Det här är en trend jag tror skulle kunna vändas med hjälp av snus. Männens rökning har minskat för att de har gått över till snus och så skulle det kunna vara för tjejer också. Om vi fick chansen.

Vi svenskar är världsmästare på att tugga i oss apoteksförsålda nikotinprodukter med smak av tutti frutti, fruktmint och ­pepparmint. Nu säljs till och med snus under benämningen ”munpulver” på apotek. Att EU då plötsligt skulle förbjuda smakämnen som används för att göra snus är fullkomligt befängt. Vad är det som gör folk så provocerade av snus? Detta EU som kryllar av länder som tillåter ­cigaretter, sprit, socker och prostitution har alltså hakat upp sig på att vi svenskar gillar att lägga en ofarlig liten påse under läppen?

Något är fuffens. Känner de andra EU-länderna sig hotade­ av oss? Jag menar, vi har ju fantastiska exporter inom musik­, ­mode, film. Jag var i LA ­nyligen, och ­säger man att man är från Sweden får man royal treatment. Om Alex Skarsgård eller Noo­mi ­Rapace skulle kliva ut på röda mattan med en prilla­ under läppen skulle det ­inte ta lång tid innan ”The Swedish snus” blev ­gigantiskt. Även i New York ser folk snus som något coolt och exotiskt.

Vem tjänar egentligen på ett snusförbud? Eftersom svenskar röker minst och snusar mest är det ingen långsökt slutsats att tillverkarna av niko­tintuggummi och ­cigaretter ogärna önskar sig ytter­ligare en konkurrent. Det doftar korruption lång väg om EU:s anti­snuspropaganda.

Publisert: