En riktigt dålig idé, Lööf

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Socialdemokraterna: Ett grundavdrag på kapitalinkomster ökar klyftorna i samhället

Efter den famösa krogmomssänkningen laddar Centerpartiet om. Genom nya avdragsmöjligheter i kapitalbeskattningen vill Annie Lööf dränera den gemensamma välfärden på ännu mer pengar. Det ger inte bara svagare statsfinanser och mindre resurser till välfärden utan öppnar också för skatteplanering och ökande klyftor.

Annie Lööfs utspel om avdrag i kapitalbeskattningen är dessutom väldigt fräckt. Från årsskiftet har hon och den borgerliga regeringen infört en extraskatt på vanligt folks fondsparande. Om hon bekymrar sig över beskattningen av kapitalinkomster är det märkligt att börja med att beskatta dessa lite extra.

Centerpartiets förslag om ett grundavdrag i kapitalbeskattningen är en riktig dålig idé.

För det första ökar det inte människors möjligheter att spara utan gynnar dem som redan har ett sparande. Det skärper alltså de klyftor som regeringens politik redan skapat.

För det andra innebär förslaget att centern inför samma kritiserade möjlighet som riskkapitalisterna använder för att skattetrixa bort sina vinster, inom personbeskattningen. För den som lånar pengar och placerar pengarna med god avkastning finns det möjlighet att både få avdrag för lånet och samtidigt slippa kapitalinkomstskatt. Centern skapar det som brukar kallas för en pengamaskin och det är ett viktigt skäl till varför kapitalbeskattningen ska vara helt proportionell.

För det tredje leder centerförslaget till skatteplanering. Det skulle bli skattemässigt rationellt att realisera kapitalvinster i samma storleksordning som avdraget varje år.  

Hittills har regeringens skattesänkningar inte fått avsedd effekt. Jobbskatteavdraget har inte minskat arbetslösheten och krogmomssänkningen inte lett till sänkta priser. Inte heller det senaste hugskottet kommer att nå det mål som Lööf säger sig ha – minskade klyftor i förmögenhet.

Fredrik Olovsson

Ledamot i riksdagens skatteutskott (S)

Publicerad: