Debatt

Om ni ska språktesta någon – ta mig först

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Åsa Petersen: FP försöker gömma flirten med främlingsfientligheten bakom högfärdig socialliberal fernissa

Åsa Petersen.
Åsa Petersen.

Jag stammar. Ibland går det knappt att höra vad jag säger. Antingen blir jag helt tyst en stund eller så hackar jag väldigt på en konsonant. När jag inte orkar stå för min stamning byter jag ut ord tills mina meningsbyggnader blir helt obegripliga. Folk måste säga ”Va!?” i ett kör.

Jag skulle aldrig klara ett av Folkpartiets språktest. Grejen med stamningen är nämligen att den blir värre om jag vet att jag inte får stamma. Om jag inte känner mig trygg med situationen och försöker prata ”rent”.

Folkpartiet, ni skriver i Dagens Nyheter att ni vill ha språkkrav för medborgarskap eftersom ”svenska språket är en av nycklarna in i det svenska samhället”.

Vad ni egentligen gör är att kasta bort nyckeln till Sverige för alla som inte pratar som ni har bestämt.

Jag vet att ert förslag inte är tänkt att gälla mig. Ert språkkrav handlar egentligen inte om språk över huvud taget. Det handlar om föreställningar om vithet och svenskhet. Om att skilja ut vi från dom.

Ni har gjort det förut, i valrörelsen 2002. Då blev Leijonborg till Leijonkungen genom att föreslå samma språktest. Ni försökte gömma er flirt med främlingsfientliga stämningar bakom högfärdig socialliberal fernissa men budskapet gick fram exakt som ni ville ändå.

Folkpartiet definierade mångkultur som ett problem och nu hade alla som längtade tillbaka till Ny Demokrati ett alternativ i politiken igen. Dessutom ett alternativ som var rumsrent. Hederligt liberala Folkpartiet, för jösse namn!

Ert språkkrav för medborgarskap följdes av andra folkpartiförslag under devisen ”Att ställa krav är att bry sig”. En idé var att förbjuda andra språk än svenska i klassrummet. En annan att låta lärare agera spioner och anmäla islamistiska elever till Säpo.

Det blev inte verklighet av tokerierna men ni vände samhällsdebatten. Från och med sommaren 2002 kunde man ogenerat säga en hel massa saker om ”invandrare” och ”utlänningar” som man tidigare hade ställts till svars för. Moderaterna tog efter 2008 och skärpte sin retorik, bland annat med “svenskkontrakt”. Gemensamt lade ni grunden för Sverigedemokraternas intåg i riksdagen 2010.

Här var även Socialdemokraterna behjälpliga, vill jag tillägga, med sitt oförsvarliga misstänkliggörande av apatiska flyktingbarn.

Folkpartiet, varför är det dags nu igen, tio år senare? Är det för att Moderaterna kannibaliserar på de mindre partierna i alliansen? För att Fredrik Reinfeldt ogenerat vänder sig till ”etniska svenskar mitt i livet”? Känner ni att det är dags att ta strid om de sverigedemokratiska väljarna inför valet 2014?

Jag hoppas innerligt att inga andra partier följer efter. När etablerade politiska rörelser i panik försöker apa efter högerpopulister innebär det att hela samhällsdebatten flyttar i högerpopulistisk riktning. Då blir det en enda främlingsfientlig politisk smet. Som de ursprungligt främlingsfientliga självklart vinner, eftersom de har samhällsklimatet på sin sida och ingen är bättre på främlingsfientlighet än de.

Jag står inte ut med den samhällsutvecklingen, Folkpartiet. Jag vill inte leva i ett sådant land. Jag ställer inte upp på era kategoriseringar av människor och jag tillhör inte ert vi.

Därför ber jag er: Om ni ska språktesta någon, språktesta mig först. Jag kommer inte att klara era krav men ni kommer inte att ta ifrån mig medborgarskapet för det. Det ska bli intressant att höra er förklara varför. Hur ni ska komma runt det uppenbara faktum att era språkkrav i själva verket är snäva krav på svenskhet.

Åsa Petersen

frilansjournalist och nyhetskrönikör

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Samhälle

ÄMNEN I ARTIKELN

Samhälle