ÅSIKT

Åkesson duckar för de svåra frågorna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Jonas Sjöstedt (V): SD för en politik med skattesänkningar för de allra rikaste

Nej, Jimmie Åkesson vill inte ta debatten. På något annat vis kan man inte tolka hans intetsägande svar i gårdagens Aftonbladet.

Om sin egen lön på nästan 100 000 kronor i månaden har Jimmie ingenting att säga. Precis som tidigare vill han inte kommentera att partiets internationellt ansvarige Kent Ekeroth åker till ockuperad palestinsk mark med ett gäng högerextremister och hyllar israeliska bosättare. Om klimatfrågan, vår tids ödesfråga, har Jimmie Åkesson inget att säga.

Han beter sig som en typisk yrkespolitiker som undviker att ens försöka svara på de svåra frågorna. Det imponerar inte.
 

Jag debatterade i två timmar med Jimmie Åkesson i Köpenhamn för en vecka sedan. Redan där var det tydligt att Åkesson saknar svar på våra viktiga framtidsfrågor. Till skillnad från vänstern har Sverigedemokraterna inga konkreta förslag om hur fler ska få arbete, hur vi ska få ordning på a-kassa och sjukförsäkring eller hur våra slitna förorter ska lyftas till bättre miljöer.

Sverigedemokraterna har i stället blivit ett borgerligt stödhjul i riksdagen. I 94 procent av de avgörande omröstningarna i riksdagen stödjer de regeringen Reinfeldt. De som röstade på SD kanske trodde att de skulle få en politik för dem med vanliga inkomster – istället fick de mer moderat politik med skattesänkningar för de allra rikaste – såna som Åkesson själv.

Jonas Sjöstedt
Riksdagsledamot (V)

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik