ÅSIKT

Grönt för sjukvård som ser rött?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Uppfinnelserikedomen inom kommuner och landsting har inga gränser. Länge har vi vetat att det är problem inom vård och omsorg. Pengarna räcker inte till, personalen är för få och många får inte den vård och omsorg de behöver.

Dessutom är det ett faktum att folk blir äldre, vi botar fler sjukdomar, vi är bättre på att förebygga sjukdomar. Sådant kostar pengar.

Men detta specifika läge gör att politiker och tjänstemän blir lite fiffiga. De organiserar om och vidareutbildar personalen. Hur de fick idén om att sjukvårdsorganisationen skulle byggas upp efter försvarets principer har jag aldrig förstått. Eftersom människan inom vården är uppdelad efter kroppsdelar var det förmodligen naturligt att låta de olika avdelningarna benämnas för divisioner, Det är kanske lite mer spaning och attack i dessa militära begrepp.

Men nu har ett nytt koncept uppfunnits av Lekebergs kommun. De har färgsatt personalen inom vård och omsorg. Är du en blå person är du omhändertagande och vill alla väl. Röda däremot vill leda arbetet och se till att utvecklingen går framåt. Slutligen finns det gröna personer som måste tänka efter innan någonting händer.

Slutsatsen? Det vete katten, kanske att det är bra med färganalys. Vi får fråga gamla tant Beda på avdelning 2A.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM