Debatt

"Alla kurder är inte separatister"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Shilan Kaderi skrev den 24 juni på Aftonbladets debattsida en artikel som innehåller så pass mycket grova faktafel att detta måste bemötas.

Shilan Kaderi skrev debattinlägget i Aftonbladet 24 juni. Ardavan Khoshnood bemöter inlägget som han anser bestå av grova faktafel.
Shilan Kaderi skrev debattinlägget i Aftonbladet 24 juni. Ardavan Khoshnood bemöter inlägget som han anser bestå av grova faktafel.

Hon skriver att alla kurder är separatister. Vem har gjort Kaderi till taleskvinna för alla världens kurder? Det är många bevis som slår hål i hennes argument. I en artikel publicerad i den separatistiska kurdiska tidningen "Kurdistan Observer" den 22 november 2002, med titeln "Iranian Kurds say they will cling to their motherland" skriver de hur kurderna i Iran först ser på sig själva som iranier och därefter som kurder.

För bara en vecka sedan talade Dr. Hassan Sharifi, en högt uppsatt medlem av Kurdistans demokratiska parti i Iran, i Paris och förklarade att han och hans parti är ett iranskt nationalistiskt parti och att de är iranska nationalister.

Det är upprörande att läsa hur Kaderi rättfärdigar terroristhandlingar. Enligt Kaderi följer PKK krigets regler, vilket inte är mer än en lögn. Enligt Amnesty International och Human Right Watch, begår PKK ständiga övergrepp mot civila kurder och turkar.

En annan viktig sak är att Kaderi som så varmt pratar om frihet och emot förtryck, glömmer den terror och det förtryck som finns i den kurdiska delen av Irak.

Inte bara den irakiska flaggan är olaglig i regionen, utan enligt en ny FN-rapport råder även ”allvarlig brist på mänskliga rättigheter i regionen”. Varför talar inte Kaderi om detta?

Jag vill inte gå in på Iraks, Turkiets och Syriens sätt att behandla kurderna i respektive land, men det är min plikt som exil-iranier att påpeka för både Kaderi och läsarna, att de iranier som bor i regionen Kurdistan i nordvästra Iran aldrig varit förtryckta på grund av att de är kurder.

Därför har det aldrig funnits en separatistisk rörelse i iranska Kurdistan, såsom vi sett i de kurdiska områdena i Turkiet och Irak.

Världen har fått nog av gränser och nya stater. Vi vill inte ha en järnridå till. Vi vill inte ha en ny Berlinmur.

Läs också:

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt