Trygghetssystemen har kollapsat

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Redan i början av 40-talet varnande Alva Myrdal för den ökande byråkratiseringen inom socialförsäkringssystemen. Byråkratiseringen har gått så långt att vi inte längre kan prioritera och hjälpa de människor som välfärdssystemen är till för, menade hon.

Jag tänker på Alva Myrdals varningsord i fallet Louise som på alla sätt bevisar trygghetssystemens kollaps.

Vissa har det givetvis bra, medelklassen är politikens nya gullgosse. De andra som tjänar mindre eller ingenting alls sopas helst under mattan. De finns helt enkelt inte. Jag är helt övertygad om att det finns flera barn därute som är i liknande situation som Louise var. Flera som skriker på hjälp men fastnar i byråkratins grottekvarnar.

–Vi har inte telefontid nu, vi har ingen särskild kontaktperson för dig och den du har är på semster. Du ser ju ändå ut att ha det ganska bra, ursäkta jag har några blanketter att fylla i.

Det där är vanliga svar från trygghetssystemens byråkrati. Jag har träffat åtskilliga socialarbetare som hävdar att de har svårt att hinna med något annat än att fylla i alla papper som krävs för att uppfylla målbeskrivningen och göra som chefen bestämt. Välfärdssverige är bara nys.

Lotta Gröning

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN